Participatia majoritara este detinuta de stat prin intermediul holdingului Khazanah Nasional Bhd, care intentiona sa renunte la controlul companiei, intr-un program de restructurare a operatorului aerian, potrivit MarketWatch, preluat de Mediafax.

Compania inregistreaza pierderi de mai mult timp, iar pe o perioada de cinci ani calculata pana joi, anterior accidentului, actiunile se aflau in declin cu 83%.

Pierderile si disparitia in martie a unui avion in Asia de Sud-Est au declansat speculatii privind vanzarea sau restructurarea operatorului aerian.

Prabusirea aeronavei Boeing 777 in estul Ucrainei, inrautateste perspectivele companiei, a declarat Mohshin Aziz, analist la Maybank Investment Bank.

Malaysian Airlines opereaza aproape 90 de avioane si transporta zilnic circa 37.000 de pasageri catre 80 de destinatii.

Si cotatiile companiilor aeriene Air France-KLM si Deutsche Lufthansa au scazut cu cel putin 1,5%, dupa ce au anuntat ca vor evita zborurile prin spatiul aerian din estul Ucrainei.

Actiunile producatorului suedez de camioane Volvo au scazut cu 4,4%, in urma publicarii rezultatelor financiare semestriale, mai slabe decat anticipau analistii. 

Indicele Stoxx Europe 600 a scazut cu 0,6%. Stoxx 600 a pierdut 0,9% joi, dupa ce un oficial ucrainean a declarat ca separatisttii prorusi din estul tarii au doborat avionul de pasageri.

Un avion de tip Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines care asigura o legatura intre Amsterdam si Kuala Lumpur, la bordul caruia se aflau 283 de pasageri si 15 membri ai echipajului, s-a prabusit joi la Snejnoie, in regiunea Donetk, scena unor lupte intense intre trupe guvernamentale ucrainene si separatisti prorusi.