Randamentul obligatiunilor elene pe termen de 10 ani a urcat peste nivelul de 7% pentru prima oara dupa martie, in timp ce indicele bursier ASE a coborat cu pana la 6,2%, la cel mai redus nivel dupa 9 septembrie 2013. 

"Ministrii europeni privesc Grecia cu un anumit scepticism si ingrijorare", a declarat luni ministrul austriac de Finante, Hans Joerg Schelling. 

Preturile obligatiunilor elene sunt in scadere din cauza ingrijorarii ca Grecia nu va putea sa se finanteze singura la dobanzi sustenabile in lipsa sprijinului partenerilor regionali. In acest an, obligatiunile elene au inregistrat a doua mare crestere din zona euro, sustinute de optimismul generat de semnele de redresare a economiei tarii. 

"Incepem sa ne apropiem de un nivel al randamentelor la care incep sa apara indoielile despre capacitatea Greciei de a se finanta singura. Exista multe incertitudini in piata, iar acest fapt sporeste presiunile asupra obligatiunilor elene", a declarat Christian Lenk, analist la DZ Bank in Frankfurt. 

Grecia vrea sa se alature Irlandei, Spaniei si Portugaliei, care au incheiat programele de ajutor international. 

Finalizarea programului de salvare de 240 de miliarde de euro, care din 2010 a ajutat Grecia sa evite falimentul, ar relaxa controlul exercitat de autoritatile zonei euro si FMI asupra politicii bugetare a guvernului, marcata de reduceri impopulare ale cheltuielilor.