Criticii presedintelui Nicolas Maduro spun ca lipsa unor produse de stricta necesitate din casele venezuelenilor, de la hartie igienica si servetele si pana la lapte, este un semn ca strictul control al preturilor si al intrarilor de valuta in tara, instituit de regimul sau socialist, a dat gres.

Ei s-au folosit de aceasta situatie si pentru a-l ridiculiza pe presedinte pe retelele de socializare.

O agentie guvernamentala, numita Sundecop, care se ocupa de controlul preturilor in Venezuela, a anuntat ca ca prelua, pentru 15 zile, una dintre fabricile detinute de producatorul de hartie Manpa, adaugand ca se va folosi de trupele Garzii Nationale pentru a pazi imobilul.

“Actiunea asupra producatorului de hartie igienica, servetele si scutece pentru copii este un raspuns la obligatia statului de a asigura rezerve suficiente de produse de baza pentru cetateni”, se arata in anuntul Sundecop, care adauga ca a observat “o violare a dreptului” de a avea acces la astfel de produse.

Producatorul de hartie Manpa nu a facut niciun comentariu legat de aceasta situatie.

Sustinatorii guvernului lauda eforturile lui Maduro, succesorul socialist al lui Hugo Chavez, care a murit de cancer la inceputul anului, pentru mentinerea unor reguli stricte in ceea ce priveste afacerile private.

Dar tocmai aceste reguli au facut ca patronii sa faca stocuri de produse, pentru a face castiguri rapide. In apararea lor, acestia sustin ca lipsa produselor de baza de pe piata este cauzata de controlul strict al schimburilor comerciale, care face imposibil importul de materie prima si de utilaje performante.

De-a lungul acestui an, Venezuela s-a confruntat cu lipsa din magazine a unor produse de baza precum lapte, cafea, hartie igienica sau cereale.

Presedintele Nicolás Maduro, care a fost desemnat de Hugo Chávez, inainte de a muri, sa duca mai departe „revolutia lui bolivariana”, spunea, in vara, ca forte antiguvernamentale, inclusiv din sectorul privat, sunt la originea acestor deficite, in efortul de a destabiliza tara.

Principala cauza a lipsei unor produse de pe piata este controlul cursului de schimb si al valutelor care patrund in tara. Multe fabrici lucreaza la jumatate din capacitate, din cauza deficultatii cu care se fac importurile de materie prima. Analistii economici spun ca unele companii sunt pe punctul de a da faliment, pentru ca nu pot prelungi liniile de credit, pentru a-si plati furnizorii straini.

Fostul presedinte Hugo Chavez a impus controlul cursului in urma cu zece ani, in incercarea de impiedica scoaterea banilor din tara, in perioada confiscarilor de averi si de pamanturi.