Declaratiile lui Shinzo Abe, la sfarsitul unei conferinte de trei zile ce a avut loc in Yokohama, asupra dezvoltarii Africii, sunt intarite si de angajamentul luat de Japonia, privind acordarea unui ajutor de 32 miliarde de dolari trimis in Africa, inclusiv bani pentru a tine sub control militantii islamisti. Potrivit presei locale, Japonia ar fi ingrijorata ca Republica Chineza si-a consolidat deja pozitia pe continentul negru.

 “Africa va deveni urmatorul centru de crestere economica in urmatoarele decade, pana la mijlocul acestui secol, asa ca acum este timpul sa investim acolo. Japonia nu se va folosi numai de resursele naturale din Africa, ci vrem sa industrializam tara, pentru a genera locuri de munca si prosperitate”, a preciat Abe, dupa ce criticii au acuzat in repetate randuri China ca doar trage foloase de pe urma bogatiilor africane.

Pachetul de ajutorare pe cinci ani presupune investitii in sectorul public si privat, pentru a crea locuri de munca si a dezvolta infrastructura.

Speram sa putem ajuta in continuare si sa ne dezvoltam impreuna cu Africa. Speram ca aceasta relatie sa fie una castigatoare de ambele parti”, a mai spus Abe.

Potrivit agentiei de presa Associated Press, aproximativ 1.000 de tineri africani vor avea acum sansa sa studieze si sa lucreze in internshipuri din companiile japoneze.

De asemenea, 1 miliard de dolari din banii oferiti va fi redirectionat catre stabilizarea regiunii Sahel, acolo unde militantii care au legatura cu gruparea terorista al-Qaeda detin controlul. Japonia va pregati si antrena 2.000 de militari, pentru a face fata actiunilor teroriste.

Tara Soarelui Rasare si-a luat angajamentul sa promoveze relatiile de schimb, turismul si transferul tehnologic din Africa. Abe a descris sectorul privat de pe continent drept “un motor vital pentru cresterea economica”, adaugand ca este nevoie de un cadru legal imbunatatit pentru a atrage si alte investitii.

Prim-ministrul etiopian, Hailemariam Desalegn, a atras insa atentia ca este important ca declaratia adoptata “sa aduca beneficii de ambele parti”.