Potrivit Evening Standard, sondajele din ultima perioadă arată că numărul celor care vor ca Marea Britanie să rămână în UE este mai mare decat al celor care vor un “hard Brexit”, fără un acord comercial cu Bruxelles-ul.

Astfel, un sondaj realizat de YouGov arată că cei care vor rămânerea în UE ajuns la 54%, comparativ cu 46% în tabăra adversă.

În aceste condiții, Major susține că un a doilea referendum ar fi o măsură democratică: “Ar fi dificil, dar este o masură justificată moral? Eu cred că este. Dacă ne uitam la tabăra celor care au făcut campanie pentru ieșirea din UE, vedem o serie de promisiuni fanteziste, care nu vor ajunge niciodată realitate. Un referendum nu este o opțiune simplă, dar este una la care eu aș apela în acest moment.”

Pe de altă parte, Theresa May este mai hotărâtă ca orcând să scoată țara din UE. Premierul britanic a preluat conducerea negocierilor pentru Brexit, care s-au aflat până acum în mâna ministrului Brexitului, o schimbare menită să conducă la o ”eficientizare” a discuțiilor, în contextul în care divorţul se apropie cu paşi mari, scrie AFP, preluată de News.ro.

Citește și: Va fi sau nu va fi Brexit? Critici dure la adresa Theresei May: Marea Britanie ar putea ajunge “un fel de colonie a UE”

Londra şi Bruxellesul vor să ajungă până în octombrie la un acord care să organizeze Brexitul, prevăzut pe 29 martie 2019, şi să pună bazele relaţiilor lor viitoare. Însă europenii sunt îngrijoraţi de situaţia negocierilor şi punerea constantă în discuţie, în ţară, a strategiei premierului.

Este esenţial ca Guvernul să se organizeze în modul cel mai eficient, pentru a permite Regatului Unit să iasă din Uniunea Europeană”, a subliniat marţi Theresa May într-o declaraţie scrisă, în Parlament. ”În acest scop, fac câteva modificări în repartizarea funcţiilor” în Guvern, a adăugat conducătoarea conservatoare.

Ministrul Brexitului (DexEU) "va continua să conducă toate pregătirile Guvernului cu privire la ieşirea din UE, iar ”eu voi conduce negocierile cu Uniunea Europeană”, a subliniat Theresa May.

Această schimbare constituie o ruptură clară faţă de modul în care funcţiona Executivul britanic în urmă cu doar câteva săptămâni - Ministerul Brexitului era condus atunci de David Davis, un partizan al unei ieşiri din UE fără concesii, care nu ezita să i se opună Theresei May pe tema conţinutului negocierilor cu Bruxellesul.

Davis a sfârşit prin a-şi da demisia din Guvern la începutul lui iulie, la fel ca ministrul de Externe Boris Johnson, de asemenea un apărător al Brexitului dur. Amândoi au denunţat pe o voce voinţa lui May de a menţine relaţii comerciale strânse şi ”reguli comune” cu Cei 27.