Germania, cea mai mare economie din Europa, a jucat un rol major in eforturile europene de combatere a crizei, fiind cel mai mare contributor la programele de salvare a tarilor aflate in dificultate si un sustinator fervent al austeritatii criticate deseori in strainatate.

Pana in aceasta saptamana, Europa nu a fost un subiect major de dezbateri inaintea alegerilor din 22 septembrie, intrucat germanii au fost protejati de impactul crizei datorita soliditatii economiei si a somajului redus, scrie Mediafax.

Ministrul Finantelor Wolfgang Schaeuble a spus insa marti, la un miting electoral, ca va fi nevoie de inca un program pentru Grecia. In declaratiile anterioare Schaeuble sustinea ca este probabil, dar nu inevitabil ca Grecia sa aiba nevoie de un nou sprijin, dupa ce actualul program va expira anul viitor.

Declaratia ministrului a fost comentata imediat de oponentii de centru-stanga ai lui Merkel, care toata vara s-au straduit sa loveasca in popularitatea cancelarului conservator.

Predecesorul lui Merkel, Gerhard Schroeder, a sugerat la un miting electoral al social-democratilor ca guvernarea de coalitie a incercat sa ascunda faptul ca un nou program de sustinere a Greciei este inevitabil si a spus ca "Germania va trebui sa plateasca pentru o Europa care nu este la fel de sigura pe picioare ca Germania".

Partidul sau a cerut totodata ca Merkel sa spuna inainte de alegeri de ce ajutor are nevoie Grecia, pe langa cele 240 de miliarde de euro angajate de UE si FMI.

"Merkel a promovat o strategie de a ascunde intreaga problema europeana cat mai mult posibil pana la alegeri, tinand problema in afara campaniei electorale", a declarat contracandidatul sau, Peer Steinbrueck.

Autoritatile guvernamentale sustin pe de alta parte ca Schaeuble nu a spus nimic nou, iar Merkel a declarat cu raceala ca este "putin surprinsa" de reactie si ca toata lumea stia deja ce a afirmat ministrul Finantelor despre Grecia. Ea a adaugat ca nivelul fondurilor necesare Greciei va fi cunoscut abia la jumatatea anului viitor.