Regiunea spaniola Galicia este plina de case si sate parasite. Acestea au fost abandonate de catre localnicii care aveau atata nevoie de un loc de munca, incat au fost nevoiti sa se mute la oras.

Aproape toti potentialii cumparator sunt straini. Dar cei care au fost lasati in urma in aceste catunuri nu sunt mereu entuziasmati de noii oaspeti, ceea ce inseamna ca achizitionarea unei proprietati in zona se poate dovedi complicata.

“Sa zicem ca e vorba de un sat cu 17 proprietari care vor sa vanda, si alti trei care nu vor. In sate, oamenii mereu vorbesc unii cu altii. Fiecare stie cu cat este platit vecinul sau si fiecare e de parere ca proprietatea sa ar trebui sa fie cea mai scumpa. Sa ii faci pe acesti oameni sa se inteleaga este cea mai dificila problema de care trebuie sa ne ocupam”, spune Pepe Rodil, Aldeasabandonadas.com (Sate abandonate).

Neil Christie s-a mutat din Marea Britanie in Galicia si a cumparat un sat intreg. Spune ca renovarea proprietatilor este descurajatoare, dar nu a putut rezista pretului. “Unele au fost abandonate de 30 de ani, asa ca e mult de munca. Dar totul a costat doar 45.000 de euro. Euro, nu lire. Euro”, povesteste Christie, intr-un interviu acordat BBC.

Este o perioada grea pentru supravietuirea zonelor rurale, dar exista o speranta ca, prin vanzarea acestor case si sate strainilor, comunitatile izolate din Spania se vor repopula si vor fi readuse la viata.