Aflat intr-o vizita in Cipru, Alexis Tsipras a folosit un ton conciliator, spunand ca a primit un mandat solid din partea grecilor, pentru a duce negocieri intr-un cadru european.

Cat priveste un posibil imprumut din partea rusilor: "Deocamdata, nu avem o alta varianta pe masa. Primul si principalul nostru obiectiv este sa ajungem la un acord mutual acceptat si la o solutie benefica, in negocierile cu partenerii nostri europeni", a spus  Alexis Tispras, premierul Greciei.  

Acelasi mesaj a fost purtat prin capitalele europene si de ministrul grec al finantelor. Yanis Varoufakis s-a aflat luni la Londra, cu o zi in urma a mers la Paris, iar marti va ajunge la Roma. 

Yanis Varoufakis: "Suntem interesati sa minimalizam pierderile partenerilor nostri si cea mai buna cale s-o facem asta este ca Grecia sa fie asistata sa intoarca pagina, sa se reformeze si sa reinceapa sa creasca economic" .

Grecia a anunt totusi ca nu va cere incasarea, pe 28 februarie, a unui cec de sapte miliarde de euro, reprezentand o noua transa de imprumut.

"Avem nevoie disperata de acei bani", a recunoscut ministrul de finante. Dar "in ultimii 5 ani, Grecia a trait de la o transa de imprumut la alta. Am ajuns ca niste dependenti de droguri care sunt disperati sa primeasca urmatoarea doza. Guvernul meu vrea sa puna capat acestei dependente", a spus el.

Expertii raman totusi rezervati in legatura cu sansele unui deznodamant fericit in aceasta epoee. Multi se mira ca politicienii sunt gata sa faca din nou "false compromisuri" si sa transfere problema datoriei in viitor. O strategie gresita, din moment ce grecii n-au nicio sansa sa supravietuiasca in zona euro in lipsa competitivitatii, explica un analist german. 

Franta indeamna Grecia sa respecte "regulile" zonei euro 

Grecia trebuie sa ajunga la un echilibru intre "aspiratia spre schimbare" si "regulile" zonei euro, a declarat luni, la Stockholm, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Harlem Desir, citat de AFP. 

"Nu cred ca situatia trebuie pusa in termenii negocierilor intre parti aflate in opozitie, care ar avea obiective diferite", a declarat Harlem Désir, dupa intrevederea cu ministrul suedez de Externe, Margot Wallström. 

"Dimpotriva, este necesara concilierea intre aspiratia spre schimbare exprimata in Grecia cu apartenenta la zona euro, cu angajamentele si cu regulile acestei zone", a adaugat oficialul francez. 

"Este normal ca un guvern nou sa adopte politici diferite, pentru ca a primit un mandat pe fondul masurilor de austeritate, foarte dure in Grecia. Dar Grecia trebuie sa identifice conditii prin care sa tina cont si de partenerii din zona euro", a subliniat Desir.