"Stiam ca numele meu se afla pe lista, dar sunt multe nume pe aceasta lista si niciodata nu m-am gandit ca este un eveniment probabil", a adaugat Deaton, in cadrul unei conferinte la Universitatea Princeton din New Jersey, unde preda. 

Persoana care l-a anuntat ca a fost desemnat "avea un puternic accent suedez si-atunci mi-a trecut prin cap despre ce era vorba", a precizat el.

"Insista mult sa-mi spuna ca nu e o gluma", a spus ironic Angus Deaton.

El a subliniat ca a recunoscut repede vocea de la telefon ca fiind a unuia dintre prietenii sai din cadrul Comitetului Nobel.

"Daca e o gluma, este intr-adevar foarte reusita", a mai spus el ca s-a gandit in acel moment. 

"Multa lume ma felicita astazi si inca ma intreb de ce", a glumit Deaton, adaugand ca ii este greu sa realizeze ca a primit acest prestigios premiu. 

Despre lucrarile sale, care s-au centrat asupra saraciei si repartitiei bogatiilor, Angus Deaton a afirmat ca "petrece multa vreme explicand ca lumea devine un loc mai bun", dar ca "mai sunt inca multe de facut".

Nascut in Scotia, Angus Deaton (69 de ani) este din 1983 ani profesor de economie la Universitatea Princeton, SUA. 

"Pentru a pune la punct o politica economica destinata promovarii bunastarii si reducerii saraciei, trebuie mai intai sa intelegem alegerile individuale de consum. Mai mult decat oricine, Angus Deaton a extins aceasta intelegere", a anuntat Comitetul Nobel. 

Angus Deaton va fi recompensat cu un premiu de opt milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari sau 870.000 de euro) la 10 decembrie, la Stockholm. 

Atribuirea premiului pentru Economie a incheiat sezonul 2015 al premiilor Nobel.