Intrebata la o conferinta a OECD daca bancile elene sunt bine capitalizate, Daniele Nouy a raspuns: "Ele sunt solvabile".

Declaratia este una importanta deoarece numai bancile solvabile beneficiaza de linia de finantare de urgenta a Bancii Centrale din Grecia (ELA).  In mod normal, bancile grecesti isi asigurau necesitatile de lichiditate de la Banca Centrala Europeana, in conditiile in care finantarea oferita de ELA este mai scumpa decat imprumuturile de la BCE.

La inceputul acestui an, BCE a anuntat ca nu va mai accepta obligatiuni guvernamentale elene drept garantii pentru creditele acordate bancilor comerciale. Acestea au acum rating de tip 'junk' (nerecomandat pentru investitii) si potrivit normelor BCE nu pot fi acceptate drept garantii pentru credite.

BCE a facut pana acum o exceptie de la aceste norme, in ideea de a da o mana ajutor bancilor grecesti. 

HFSF, principalul actionar al bancilor elene, controleaza 66,9% din Piraeus Bank, 66,4% din Alpha, 57,2% din National Bank of Greece si 35,4% din Eurobank. 

Din cauza temerilor privind Grexitul, persoanele fizice si juridice si-au retras banii din banci, inregistrandu-se in februarie cel mai scazut nivel al depozitelor bancare din 2005, ceea ce a fortat bancile elene sa devina dependente de finantarea de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei. 

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.