Un sondaj derulat de Reuters, in randul a 12 analisti, arata ca majoritatea estimeaza ca economia Elvetiei a inregistrat o contractie de 0,1% in T2. Daca autoritatile nu vor revizui cifrele pe primul trimestru, scadere de 0,2%, aceasta ar fi prima recesiune inregistrata de Elvetia, dupa 2009.

Cu toate acestea, economistii sunt de parere ca recesiunea va fi una de scurta durata, in conditiile in care efectele deciziei Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la cursul minim de schimb 1,20 franci pentru un euro au fost mai putine severe decat se estima. 

"Incepem sa vedem ca aprecierea francului are un efect asupra economiei Elvetiei, dar la finele lunii ianuarie credem ca rezultatele vor fi mult mai devastatoare", a declarat Jan-Egbert Sturm, director la centrul de reflectie KOF Swiss Economic Institute. 

Imediat dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a decis sa renunte la cursul minim de schimb introdus in septembrie 2011 pentru a proteja economia bazata pe exporturi a tarii, moneda s-a apreciat pana la 0,85 franci pentru un euro, insa intre timp cursul de schimb si-a revenit si in prezent un euro valoreaza 1,08 franci. 

Dupa eliminarea cursului minim de schimb, companiile elvetiene au fost nevoite sa faca restructurari, sa inghete si chiar sa reduca salariile, preturile si sa accepte marje mai mici pentru a face fata pagubelor provocate de aprecierea francului.

In plus, un franc mai puternic i-a descurajat pe turisti sa viziteze Elvetia, iar magazinele de la granita au pierdut clienti care s-au indreptat spre cele din tarile vecine in cautarea unor produse mai iefine. 

Cu toate acestea, economia interna, sustinuta de o piata imobiliara in crestere si dobanzi negative, a reusit sa preia locul ocupat de o industrie afectata de evolutiile negative ale cursului de schimb.

Puterea de cumparare a urcat pe masura ce preturile de consum au inregistrat cea mai mare scadere de dupa 1959, iar salariile au crescut in T2. 

Economistii sustin ca deocamdata este prea devreme sa spuna ce impact ar putea avea o incetinire a Chinei asupra Elvetiei, insa o depreciere a francului, cumulata cu o imbunatatire a prognozelor cu privire la cererea din zona euro, au facut ca multe prognoze pentru ansamblul anului 2015 sa fie pozitive.