Somajul in crestere si scaderea veniturilor au determinat oamenii sa reduca cheltuielile, inclusiv pentru alimente, deseori in detrimentul calitatii, relateaza Kathimerini. 

Pensiile reprezinta principala sursa de venit pentru 48,6% dintre gospodarii, fapt dezamagitor avand in vedere nivelul produsului national brut si sistemul de asigurari sociale, potrivit institutului. 

Salariile sunt principala sursa de venit pentru 35,9% dintre gospodarii, iar profiturile firmelor pentru 10,3% dintre familii. 

Aproape 95% dintre gospodarii au inregistrat o scadere medie a veniturilor de 39,5%, de la declansarea crizei. In aceste conditii, nu este surprinzator ca 34,8% dintre acestea amana plata taxelor, a contributiilor sociale, a facturilor la utilitati si a ratelor bancare. 

Tendinta se va accentua probabil in 2014, in conditiile in care 41,7% din 1.201 de familii participante la sondaj anticipeaza ca nu isi vor putea onora obligatiile financiare pe parcursul acestui an. 

In privinta impozitelor, 44% dintre respondenti au spus ca nu vor putea sa le plateasca, cu impact major asupra incasarilor bugetare. 

In plus, multi dintre greci sunt ingrijorati in legatura cu acumularea de datorii catre banci, iar unul din trei participanti la studiu se tem ca le-ar putea fi confiscate casele.  Potrivit sondajului, 63,7% dintre familii au redus cheltuielile pentru alimente, 78,4% cele pentru incalzire, 90,3% pentru imbracaminte si 88,8% pentru calatorii. Grecii au incercat sa nu renunte la cheltuielile pentru sanatate si educatie.