Planul autoritatilor australiene ar putea reprezenta un exemplu pentru alte state care se confruntata cu dificultati financiare si au nevoie de fonduri pentru a stimula cresterea economica, scrie cotidianul Wall Street Journal, citat de Mediafax.

"Vom elibera capacitatea necesara pentru a ne putea face treaba de a construi lucruri. Vom forma un parteneriat cu autoritatile statale, care va fi implementat in urmatoarele luni si ar putea implica tranzactii masive, pentru a pune lucrurile in miscare", a declarat ministrul Trezoreriei, Joe Hockey. 

Guvernele din intreaga lume analizeaza vanzari de active pentru a acoperi deficitele bugetare si declinul veniturilor din taxe. 

Marea Britanie a vandut, anul trecut, cea mai mare parte a actiunilor detinute la compania de posta, printr-o oferta publica initiala din care a obtinut 1,7 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de dolari). 

Guvernul din Noua Zeelanda a a atras, de asemenea, mai multe miliarde de dolari prin vanzarea de participatii la companii de productie de energie si operatorul aerian Air New Zealand. 

Banii obtinuti de statul australian din vanzarea de active vor fi investiti in infrastructura, pentru a stimula crearea de locuri de munca si cresterea economiei.

Printre cele mai importante proiecte vizate se afla si constructia unui nou aeroport in Sydney. 

Programul guvernului Australiei va fi anuntat, probabil, odata cu bugetul, la 13 mai. 

"Avem active care pot fi privatizate de 130 de miliarde de dolari australieni, poate mai mult", a spus Hockey.  Printre acestea, se numara companii de utilitati si retele de transport, a spus el.