Persoanele vizate, ale caror nume nu au fost divulgate, sunt suspectate de coruptie si pentru ca au adus atingere drepturilor omului. 

Decizia diplomatiei de la Viena are loc in conditiile in care Uniunea Europeana a decis la 20 februarie sa impuna sanctiuni specifice, inclusiv interdictii la acordarea vizelor si inghetarea conturilor vizand oficiali apropiati de presedintele ucrainean demis Viktor Ianukovici, banuiti ca au jucat un rol in violentele de la Kiev. 

Austria a explicat ca doreste sa "adopte masuri provizorii de securitate pana la intrarea in vigoare a sanctiunilor impuse de UE". 

Austria, care este unul dintre ultimele bastioane ale rezistentei la eforturile intreprinse in Europa pentru a imbunatati transparenta activitatilor bancare, este considerata la Kiev drept un refugiu financiar pentru oligarhii apropiati de Viktor Ianukovici.

La randul lor, autoritatile judiciare de la Geneva au anuntat vineri ca au lansat o ancheta penala impotriva lui Viktor Ianukovici, destituit din functia de presedinte al Ucrainei de catre Parlament saptamana trecuta, si a fiului sau, Aleksandr Ianukovici, pentru "spalare de bani".