Mulţi lucrători străini din Austria se vor confrunta cu tăieri de ajutoare sociale în cazul în care copiii lor trăiesc în ţările lor de origine şi nu împreună cu părinţii lor în Austria, potrivit unui proiect de lege al guvernului austriac de dreapta, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat de către parlament, ajutoarele sociale vor fi diminuate în cazul lucrătorilor proveniţi din ţări cu costuri de trai mai mici, în timp ce aceia din ţări cu costuri de trai mai mari vor beneficia de ajutoare mai mari.

Noua politică a guvernului de la Viena îi va afecta în special pe lucrătorii proveniţi din ţările est-europene membre ale UE, inclusiv România. De exemplu, ungurii care primesc acum 172 de euro pentru un copil vor primi în viitor 94 de euro.

Ministrul austriac pentru familie, Juliane Bogner-Strauss, a afirmat că proiectul de lege va duce la reduceri de cheltuieli ale guvernului de peste 100 de milioane de euro pe an. ''Aceste fonduri vor fi folosire pentru copiii din Austria'', a declarat dna Bogner-Strauss (OeVP) presei, după o reuniune a cabinetului.

În 2016, Austria a alocat 273 milioane de euro ca ajutoare pentru circa 130.000 de copii din ţările UE şi Elveţia, sumă reprezentând aproximativ 7 % din plăţile totale din Austria destinate ajutoarelor pentru copii.

Comisia Europeană a transmis că va investiga dacă politica austriacă este discriminatorie în cazul lucrătorilor UE non-austrieci.

''Ne aşteptăm ca punctul nostru de vedere legal să prevaleze'', a declarat ministrul austriac al transporturilor, Norbert Hofer, care este vicepreşedinte al FPOe (extrema dreaptă).

Recația Ungaiei: Măsura, "incorectă şi necinstită"

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a calificat drept "incorectă şi necinstită" faţă de unguri decizia anunţată de Austria, relatează MTI.

Această măsură, faţă de care şi Uniunea Europeană a formulat obiecţii, va afecta circa 39.000 de copii unguri.

Ministrul ungar de externe a subliniat într-un comunicat că Austria "este un partener important pentru Ungaria" şi "aliatul Ungariei în numeroase aspecte, dar avem un dezacord serios în legătură cu această problemă".

Szijjarto a insistat că, în condiţiile în care ungurii care lucrează în Austria îşi plătesc taxele şi contribuţiile, este inacceptabil să beneficieze de alocaţii familiale mai mici decât austriecii care sunt impozitaţi la fel.

Şeful diplomaţiei ungare a mai notat că este vorba de o problemă europeană şi că Ungaria se aşteaptă ca UE să valideze legile şi acordurile din cadrul blocului. Dacă într-adevăr Comisia Europeană foloseşte "standarde egale", va trebui să ia atitudine în faţa unor astfel de încălcări ale legislaţiei UE, a apreciat Szijjarto, dând asigurări că Ungaria va protesta întotdeauna împotriva practicilor incorecte şi ilegale pentru unguri.