De asemenea, monedele digitale sunt vulnerabile la atacuri ale hackerilor, a avertizat Autoritatea, citata de cotidianul Wall Street Journal, transmite Mediafax.

Monedele digitale pot fi folosite in activitati criminale si de spalare a banilor, din cauza gradului ridicat de anonimitate cu care sunt derulate tranzactiile. 

"Recomandam ca in cazul in care cumparati monede digitale (...) sa nu folositi bani «reali» pe care nu va puteti permite sa-i pierdeti", a transmis Autoritatea Bancara Europeana. 

Avertismentul vine la numai cateva zile dupa ce banca centrala a Chinei a anuntat ca institutiile financiare chineze nu trebuie sa accepte depozite ale afacerilor care au legatura cu bitcoin sau sa asigure acces la aceasta moneda in cadrul serviciilor proprii. 

Banca Frantei a avertizat, de asemenea, in privinta pericolelor bitcoin.

Banca Centrala Europeana si Banca Angliei au notificat ca monitorizeaza evolutia monedelor virtuale. 

Autoritatea Bancara Europeana, care reuneste autoritatile de reglementare din cele 28 de state UE, nu are atributii pentru a interzice monedele virtuale, dar a informat ca analizeaza daca acestea "ar trebui reglementate si supravegheate". 

Spre deosebire de monedele aflate in circulatie la scara larga, precum dolarul, bitcoin nu este emis si sustinut de o banca centrala, precum Rezerva Federala in cazul monedei americane.

In schimb, bitcoin se obtine printr-un proces de rezolvare a unor calcule matematice foarte complicate, numit "mining". Odata obtinuti, bitconii pot fi folositi pentru cumparaturi sau tranzactionati pe piete online nereglementate. 

Cotatia bitcoin a crescut puternic in acest an, de la 20 de dolari in februarie la peste 1.200 de dolari in decembrie.