"Aceasta va fi o perioada de turbulente. Cred ca incepem sa o simtim. Vor fi urcusuri si coborasuri", a declarat Hammond la Washington pentru postul britanic Sky News.

Lira s-a depreciat cu circa 4 % fata de dolar in ultima saptamana.

"Probabil ceea ce s-a intamplat saptamana aceasta s-a datorat faptului ca investitorii au reactionat si si-au asumat faptul ca Brexitul va avea loc", a spus Hammond.

In alte declaratii, pentru BBC, ministrul a subliniat ca "o parte din ce s-a intamplat noaptea asta s-a datorat unor factori tehnici" si a reiterat ca "pietele vor urca si vor cobori" in perioada urmatoare.

Citeste si: Lira sterlina s-a prabusit, vineri, in raport cu dolarul. Banca Angliei investigheaza "modul misteriors" prin care moneda a pierdut 6% din valoare in cateva minute

"Traversam o perioada de volatilitate. Vor fi comentarii si putem sa ne asteptam ca pietele sa se confrunte cu o mai mare volatilitate in perioada aceasta si va trebui sa ne pregatim pentru ea", a mai spus el.

La inchiderea Bursei din Londra, moneda britanica era cotata la 1,1127 euro (cu 1,86 % mai putin fata de joi) si la 1,2414 dolari (in scadere cu 1,84 %).

Pe parcursul zilei, lira a recuperat o parte din terenul pierdut in caderea abrupta de noaptea trecuta, cand a ajuns la o cotatie de 1,1378 dolari si 1,1068 euro.

Unii analisti au afirmat ca o problema informatica la sistemele automatizate ale pietei valutare ar putea fi motivul scaderii pronuntate, dar au mentionat si unele declaratii de joi seara ale presedintelui francez, Francois Hollande, drept posibila explicatie.

Hollande a cerut "fermitate" in viitoarele negocieri dintre Londra si Bruxelles pentru a stabili conditiile iesirii Marii Britanii din UE, ceea ce ar fi putut alimenta nervozitatea de pe piete legata de consecintele Brexitului.

Intr-un comunicat, Banca Angliei a anuntat ca un comitet al institutiei investigheaza motivele "acestuia si ale altor episoade pasagere".