Bursele din China erau miercuri in scadere.

Indicele Shanghai Composite inregistra un declin de 2,4%, la 3.830,49 puncte, in timp ce Hang Seng al Bursei din Hong Kong a scazut cu 0,4%, la 25.018,72 puncte.

Alte date oficiale publicate miercuri arata ca productia industriala a urcat cu 6,8% in iunie, depasind estimarile analistilor. 

In ritm trimestrial, PIB-ul Chinei a inregistrat in perioada aprilie - iunie 2015 o expansiune de 1,7%, fata de un avans de 1,4% in trimestrul precedent. 

De asemenea, creditarea bancara a urcat semnificativ in iunie, datorita sprijinului Bancii Centrale a Chinei, dar nu exista date cu privire la cati bani au intrat in economia reala si cati au fost folositi la speculatii bursiere. 

Biroul National de Statistica al Chinei a apreciat miercuri ca o piata bursiera stabila este vitala pentru economia tarii, iar masurile de forta adoptate recent isi arata rezultatele. 

"Datele sunt in linie cu asteptarile pietei si, prin urmare, nu vor avea un impact major asupra burselor", a apreciat analistul Zhang Qi, de la Haitong Securities in Shanghai, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Beijing se asteapta la un avans al PIB-ului de aproximativ 7% in 2015, ceea ce ar reprezenta cel mai slab ritm de crestere din ultimii 25 de ani. 

Executivul chinez a anuntat saptamana trecuta o serie de masuri menite sa opreasca prabusirea pietei bursiere chineze, dar efectul a fost contrar.

Autoritatile de la Beijing le-au cerut companiilor de stat si directorilor sa achizitioneze actiuni, majorand nivelul titlurilor de valoare care pot fi detinute de firmele de asigurari si promitand mai multe credite pentru a finanta tranzactiile bursiere. 

Sute de companii au oprit tranzactionarea actiunilor lor dupa ce precedentele masuri nu au reusit sa opreasca turbulentele care au provocat de la mijlocul lunii iunie un declin de 30% al indicelui Shanghai Composite Index. 

Prabusirea pietei bursiere ameninta sa alimenteze tensiunile politice din China si planurile Guvernului de a utiliza pietele financiare pentru a face economia mai productiva. Autoritatile vor sa incurajeze detinerea de actiuni, dar micii investitori, afectati de recentul declin, nu par interesati sa cumpere noi titluri. 

La inceputul lunii iunie, bursa chineza era cea mai performanta din lume. Boom-ul a inceput anul trecut, cand presa de stat a anuntat ca actiunile sunt ieftine, iar investitorii au crezut ca autoritatile vor adopta masuri pentru a preveni scaderea preturilor. 

Banca Centrala a Chinei a dat asigurari ca va furniza in continuare "lichiditati masive pentru a sprijini stabilitatea pietei bursiere" prin companii de stat care imprumuta bani companiilor de brokeraj pentru a finanta achizitiile de actiuni.