El a avertizat totodata in legatura cu pericolul optimismului orb, afirmand ca lucrurile ”ar putea lua foarte rapid o turnura negativa”.

”In privinta Brexit cred ca vor exista frictiuni legale de comert, sunt convins de asta”, a spus oficialul BCE.

El a mai afirmat ca impactul asupra comertului cu bunuri si servicii va fi substantial, ca si cel asupra investitiilor.

Praet a spus ca este optimist dar nu orbeste, pentru ca lucrurile se opt inrautati foarte rapid, asa cum a demonstrat istoria.

In acelasi context, presedintele Comisiei Europene declara, marti, ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu se va face „cu un pret mic”, iar factura va fi chiar „foarte piperata”.

Va fi o negociere dificila, care va dura ani de zile, pentru a ne pune de acord asupra modalitatilor de iesire si pentru a ne pune de acord privind arhitectura viitoare a relatiilor dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana”, a explicat Jean-Claude Juncker, in fata parlamentarilor belgieni.

„Va trebui ca britanicii sa stie, si stiu deja, ca nu este cu costuri reduse sau costuri zero”, a adaugat fostul premier luxemburghez, in fata membrilor unei „comisii de aviz”, reunind deputatii, senatorii si europarlamentarii belgieni.

Britanicii sunt obligati sa isi respecte angajamentele la a caror redactare au luat parte. Deci, factura va fi, pentru a spune putin vulgar, foarte piperata”, a adaugat seful Executivului european, in cursul unei interventii de o ora in Camera Reprezentantilor belgieni.

Potrivit diferitelor surse europene, Bruxelles-ul le-a putea cere britanicilor o „factura de iesire” din UE, care sa atinga pana la 60 de miliarde de euro. Aceasta suma corespunde angajamentelor asumate deja de Londra in privinta contributiei la bugetul UE. Cu toate acestea, Comisia Europeana a refuzat, pana in prezent, sa confirme vreo cifra.

Camera Lorzilor, camera superioara a Parlamentului britanic, a inceput luni examinarea proiectului de lege privind activarea Brexit.