“Va fi o negociere dificila, care va dura ani de zile, pentru a ne pune de acord asupra modalitatilor de iesire si pentru a ne pune de acord privind arhitectura viitoare a relatiilor dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana”, a explicat Jean-Claude Juncker, in fata parlamentarilor belgieni.

„Va trebui ca britanicii sa stie, si stiu deja, ca nu este cu costuri reduse sau costuri zero”, a adaugat fostul premier luxemburghez, in fata membrilor unei „comisii de aviz”, reunind deputatii, senatorii si europarlamentarii belgieni.

“Britanicii sunt obligati sa isi respecte angajamentele la a caror redactare au luat parte. Deci, factura va fi, pentru a spune putin vulgar, foarte piperata”, a adaugat seful Executivului european, in cursul unei interventii de o ora in Camera Reprezentantilor belgieni.

Potrivit diferitelor surse europene, Bruxelles-ul le-a putea cere britanicilor o „factura de iesire” din UE, care sa atinga pana la 60 de miliarde de euro. Aceasta suma corespunde angajamentelor asumate deja de Londra in privinta contributiei la bugetul UE. Cu toate acestea, Comisia Europeana a refuzat, pana in prezent, sa confirme vreo cifra.

“Va trebui sa rezolvam aceasta afacere, nu cu inima plina de un sentiment de ostilitate, ci cu ideea ca tot continentul ii datoreaza mult Regatului Unit”, a adaugat Jean-Claude Juncker. „Fara Churchill, nu am fi aici si nu trebuie sa uitam acest lucru. Insa nu trebuie nici sa fim naivi”, a subliniat el.

„Este esential ca cei care vor sa poata beneficia de avantajele pietei interne, sa respecte cele patru libertati fundamentale, inclusiv pe cea care priveste libertatea de circulatie a fortei de munca”, a precizat presedintele Comisiei Europene.

„Va trebui ca prietenii nostri sa inteleaga ca vrem sa continuam sa dezvoltam integrarea europeana”, a mai avertizat Juncker.

Desi s-a declarat „intristat” sa vada „un adevarat actor european”, parasind „cenaclul Uniunii Europene”, Juncker a subliniat in fata alesilor belgieni ca „Brexit este o criza care ne vizeaza pe toti”.

Camera Lorzilor, camera superioara a Parlamentului britanic, a inceput luni examinarea proiectului de lege privind activarea Brexit.