Carney, in varsta de 47 de ani, va prelua conducerea unei institutii vechi de 318 ani care se pregateste sa-si asume noi atributii de supraveghere a sistemului bancar si de prevenire a unor alte crize.

El va avea totodata rolul sa conduca Comitetul de Politica Monetara, care se foloseste de instrumente neconventionale pentru sustinerea redresarii economiei britanice, in paralel cu pastrarea credibilitatii in privinta rolului de mentinere a stabilitatii preturilor.

Carney este in prezent seful Comitetului pentru Stabilitate Financiara al G20. El a lucrat timp de peste 10 ani la Goldman Sachs. Din 2003, a lucrat la Banca Canadei, devenind guvernator in 2008.

El a promovat introducerea unor reglementari bancare mai stricte la nivel mondial si a intrat in conflict cu sefii unor banci in privinta unor noi reguli pentru un nivel mai ridicat al capitalului.

Numirea sa la conducerea Bancii Angliei a fost anuntata luni in Parlamentul de la Londra de catre ministrul britanic de Finante George Osborne.

Carney declarase anterior ca nu candideaza la functia de guvernator al Bancii Angliei, dar a infrant alti concurenti precum Paul Tucker, viceguvernator al bancii centrale insarcinat cu stabilitatea financiara, si Adair Turner, seful Autoritatii pentru Servicii Financiare.