Operatiunile repo - tranzactii reversibile destinate injectarii de lichiditate, in cadrul carora Banca Angliei cumpara de la institutiile de creditare active eligibile pentru tranzactionare, cu angajamentul acestora de a rascumpara activele respective la o data ulterioara si la un pret stabilit la data tranzactiei - au loc in fiecare luna.

Dar in iunie Banca Angliei desfasoara trei operatiuni repo suplimentare, doua inaintea referendumului si una dupa. Urmatoarea operatiune repo este programata martea viitoare, cu doua zile inainte de votul din 23 iunie, si a treia in 28 iunie.

Luna trecuta, Banca Angliei a avertizat ca o iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana va afecta economia si va accelera inflatia.

Britanicii se vor pronunta pe 23 iunie, intr-un referendum, cu privire la oportunitatea parasirii Uniunii Europene de catre Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale tarii in ultimele decenii.

Brexitul "ar putea duce la la incetinirea cresterii economice si accelerarea inflatiei. Lira sterlina se va deprecia si mai mult, va urma o perioada prelungita de incertitudini, vor fi afectate intrarile de capital, costurile de imprumut, vor creste costurile de finantare ale bancilor si va fi amenintata stabilitatea financiara a tarii", avertizeaza Banca Angliei.

Institutia a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Marii Britanii in trimestrul doi din 2016, cand ar urma sa se inregistreze un avans de 0,3%, fata de 0,5% previzionat anterior. Desi cresterea se va redresa probabil in eventualitatea ramanerii tarii in UE, efectul actualelor incertitudini vor persista o perioada de timp, sustine BoE.

Anul acesta, PIB-ul Regatului Unit ar urma sa urce cu 2%, fata de 2,2% estimat anterior, iar anul viitor avansul se va situa la 2,3%, de la 2,4% previzionat anterior, a anuntat Banca Angliei.

Guvernatorul BoE, Mark Carney, a descris recent iesirea Marii Britanii din UE ca fiind cel mai mare risc la adresa stabilitatii financiare a tarii si i-a criticat pe oficialii Bancii Angliei care se pronunta in favoarea unui Brexit, in pofida neutralitatii institutiei.