Dobanda de politica monetara, practicata de Banca Angliei este la minimul istoric de 0,5% din anul 2009.  Rata somajului din Marea Britanie pentru luna iunie este de 7,7%, sub media UE, de 10,9%, sau a zonei euro, de 12,1%, potrivit datelor Eurostat. 

Decizia reprezinta o schimbare majora de directie pentru politica monetara a Bancii Angliei, la o luna dupa preluarea mandatului de guvernator de catre Mark Carney, fost sef al Bancii Canadei. 

Mark Carney este primul guvernator de nationalitate straina adus la conducerea Bancii Angliei, mandatat sa adopte o politica monetara mai agresiva, in sprijinul cresterii economice. 

Astfel, Banca Angliei s-a angajat miercuri sa mentina dobanda de politica monetara la 0,5% pana cand somajul cobori la 7%, daca inflatia nu va ameninta sa scape de sub control si nu vor aparea riscuri la adresa stabilitatii sistemului financiar, potrivit The Guardian. 

Carney a declarat ca Marea Britanie traverseaza procesul de redresare dupa o criza financiara fara precedent, iar somajul ridicat reprezinta cel mai important semn ca economia are inca nevoie de sprijin. 

Guvernatorul a precizat ca banca centrala ar putea opta in viitor pentru extinderea programului de stimulare monetara a economiei prin preluarea de obligatiuni din piata (relaxare cantitativa), iar schema nu va fi redusa sub plafonul actual, de 375 miliarde lire sterline, pana cand somajul nu va atinge 7%. 

Oficialul a adaugat ca scaderea somajului la 7% ar insemna aparitia a 750.000 de noi locuri de munca in Marea Britanie. 

Banca centrala de la Londra a precizat ca eevenirea economiei a inceput sa se faca simtita, iar inflatia este anticipata sa se mentina peste tinta de 2% pana in a doua jumatate a anului 2015.