In plus, BoE si-a modificat punctul de vedere cu privire la momentul in care economia britanica va incepe sa resimta consecintele referendumului din iunie privind iesirea din UE. Conform noilor sale prognoze trimestriale, BoE se asteapta la un impact mai mic pe termen scurt, dar avertizeaza ca pierderea accesului Marii Britanii la piata UE ar putea afecta cresterea economica pe termen lung.

Dupa votul in favoarea Brexit, BoE a raspuns in luna august prin reducerea dobanzii de baza la minimumul istoric de 0,25% si, de asemenea, a reluat programul sau de achizitii de obligatiuni, pentru prima data dupa 2012. De asemenea, BoE a anuntat atunci ca o noua reducere a dobanzii este posibila in acest an.

Joi, insa, Banca Angliei si-a modificat punctul de vedere, in conditiile in care, in conformitate cu noile sale prognoze, inflatia va inregistra o crestere semnificativ mai mare decat tinta avuta in vedere de BoE, ca urmare a faptului ca lira sterlina a atins cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani in raport cu dolarul.

"Exista unele limite cu privire la cat de mult poate fi tolerata o inflatie peste tinta", se arata in comunicatul de presa al comitetului de politica monetara de la BoE.

Potrivit documentului, se estimeaza ca anul viitor inflatia va urca pana la 2,7%, de trei ori peste nivelul actual. Conform noilor prognoze, abia in 2020 ar urma sa revina inflatia la nivelul tinta de 2%.

"Politica monetara poate raspunde, in ambele directii, la modificarea perspectivelor economice pentru a asigura o revenire sustenabila a inflatiei la tinta de 2%", subliniaza BoE.

De asemenea, BoE a anuntat joi ca cheltuielile de consum si piata imobiliara s-au dovedit mai robuste decat se astepta in luna august si acestea, impreuna cu stimulul dat exporturilor de deprecierea lirei, au determinat BoE sa isi imbunatateasca estimarile de crestere atat pentru 2016, de la 2% cat estima in august pana la 2,2%, cat si pentru 2017, de la 0,8% pana la 1,4%. In schimb, pentru 2018, Banca Angliei este mai putin optimista si in consecinta si-a redus estimarile de crestere de la 1,8% la 1,5%.

Modificarea punctului de vedere al BoE ar putea sa fie pe placul premierului Theresa May, care, luna trecuta, a declarat ca politica monetara ultra-relaxata a BoE are un efect negativ pentru cei care fac economii.

Guvernatorul BoE, Mark Carney, care a anuntat luni ca va ramane la conducerea Bancii Angliei un an in plus, pana in luna iunie 2019, va dori sa respinga orice sugestii potrivit carora opiniile premierului au influentat deciziile BoE, la conferinta de presa care va incepe la ora 12:30 GMT.

Separat, lira sterlina s-a apreciat semnificativ joi, ajungand la cel mai ridicat nivel din august, in urma deciziei Inaltei Curti de la Londra, conform careia prim-ministrul britanic Theresa May trebuie sa obtina acordul Parlamentului inainte de a incepe negocierile privind iesirea din Uniunea Europeana.