"Peste o mie de contribuabili belgieni ar putea fi implicati, pentru sume de ordinul miliardelor de dolari, care au fost plasate, gestionate si transferate incepand din 2003", se arata intr-un comunicat al procuraturii din Bruxelles.

Prejudiciul suportat de statul belgian din cauza acestor practici este estimat la cateva sute de milioane de euro.

La acest prejudiciu se adauga sumele mult mai ridicate care au fost spalate si care ar putea fi confiscate de justitie, potrivit comunicatului.

In urma investigatiei lansate de justitia belgiana in octombrie 2013, HSBC Private Bank, inregistrata in Elvetia, a fost pusa sub acuzare pentru frauda fiscala grava si organizata, spalare de bani si exercitarea ilegala a intermedierii financiare.

Banca este suspectata ca a favorizat si incurajat frauda fiscala prin punerea la dispozitia clientilor a unor firme offshore, in special din Panama si Insulele Virgine, create special pentru ascunderea averilor clientilor, fara ca acestea sa aiba vreo activitate economica.

Potrivit Parchetului, mai multi directori si angajati ai HSBC Private Bank urmeaza sa fie audiati in acest caz.

Justitia din mai multe state europene intre care Belgia, Franta si Spania, investigheaza de mai multi ani HSBC, una dintre cele mai mari cinci banci din lume, pentru implicare in evaziune fiscala prin intermediul unor firme infiintate in paradisuri fiscale.