Imprumuturile in valuta ar putea tenta politicienii populisti sa ia exemplu de la premierul ungar Viktor Orban, care a impus bancilor pierderi de ordinul miliardelor de euro, a spus Belka intr-un interviu, transmite Bloomberg.

Pe de alta parte, bancile care incearca sa transforme creditele ipotecare din valuta in moneda locala se confrunta cu reticenta imprumutatilor, care nu vor sa renunte la termenii favorabili de finantare de care beneficiaza in prezent.

Autoritatile de reglementare vor eliminarea creditelor in valuta din Europa de Est, intrucat acestea au adus unele tari in pragul default-ului, in timpul crizei creditelor. Astfel de imprumuturi ofera beneficiarilor din statele emergente dobanzi mai mici, dar ratele pot creste daca monedele locale se depreciaza, asa cum s-a intamplat in Ungaria, Romania si Ucraina.

Ponderea creditelor ipotecare in valuta in totalul imprumuturilor imobiliare din Polonia era de de 48% la sfarsitul lunii iunie, fata de 70% la sfarsitul lui 2008. Dintre acestea, 80% sunt credite in franci elvetieni. Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Polonia a interzis in 2009 noile credite in valuta in 2009.

In ultimii trei ani, premierul ungar Orban a aplicat cea mai agresiva politica de convertire a creditelor ipotecare in franci elvetieni. In 2011, Ungaria a impus bancilor pierderi de 1,7 miliarde de dolari, atunci cand a permis imprumutatilor sa ramburseze integral creditele ipotecare in valuta, la un curs sub cel al pietei.