International Finance Corp, divizie a Bancii Mondiale care acorda imprumuturi sectorului privat, a avizat mai multe transe dintr-un imprumut de 250 de milioane de euro pe care retailerul francez Auchan intentioneaza sa-l foloseasca pentru extinderea in Rusia, Vietnam si alte tari cu economii emergente. 

Decizia implica Banca Mondiala, infiintata dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial pentru reconstruirea Europei, in disputa privind modul in care pot fi folosite sanctiunile economice pentru a pedepsi anexarea Crimeei de catre Rusia. 

"Canada a adoptat o pozitie principiala votand impotriva, pentru ca nu sustinem proiecte in beneficiul Rusiei. Rusia nu trebuie sa se amestece in treburile interne ale unui stat suveran", a declarat ministrul de Finante al Canadei, Joe Oliver. 

Investitia grupului francez Auchan este prima legata de Rusia incepand din februarie. 

Pozitia Canadei ar putea avea un impact asupra imprumuturilor pe care Banca Mondiala le acorda in Rusia, intrucat deciziile in cadrul institutiei sunt luate in mod obisnuit prin consens, a declarat Domenico Lombardi, fost membru al board-ului bancii. 

"Ar trebui sa puna presiune pe managementul Bancii Mondiale sa calibreze mai bine pozitia fata de Rusia. Decizia arata, de asemenea, ca nu exista unitate intre actionarii importanti pentru aplicarea de sanctiuni si escaladarea presiunii asupra Rusiei intr-un mod semnificativ", a spus el. 

Auchan are peste 300.000 de angajati si mai mult de 1.500 de hipermarketuri in 15 tari. Grupul este al doilea mare retailer in Franta si pe locul 11 la nivel global. Auchan a intrat pe piata din Rusia in 2002 si opereaza 78 de hipermarketuri, precum si 122 de supermarketuri Atak.