În prima sa achiziţie încheiată în ultimele decenii, SNB a anunţat că va prelua 90% din acţiunile Landqart AG, restul acţiunilor urmând a fi preluat de compania de imprimare Orell Fuessli Holding. Împreună, cele două părţi vor plăti 21,5 milioane de franci (21,7 milioane de dolari) pentru Landqart AG, scrie Agerpres.

"SNB a decis să achiziţioneze compania pentru că, altfel, emiterea noii serii de bancnote nu ar fi fost garantată de-a lungul întregului lanţ de producţie. Prin acest pas, SNB asigură un flux continuu de numerar", a informat Banca Naţională a Elveţiei.

Până acum, SNB a introdus o nouă serie de bancnote de 10, 20 şi 50 de franci cu elemente de siguranţă sporite. Urmează să fie introduse şi noi bancnote de 100, 200 şi 500 de franci.

Potrivit SNB, Landqart este singura companie care oferă tehnologia necesară pentru producţia noii serii de bancnote. Cu toate acestea, producătorul de hârtie cu sediul în cantonul Graubunden, estul Elveţiei, trece în prezent prin dificultăţi după ce anterior a pierdut un important client internaţional. Pierderea acestui client a obligat Landqart, companie cu aproximativ 250 de angajaţi, să reducă programul de lucru, însă SNB a subliniat că după preluare va furniza fondurile necesare pentru supravieţuirea Landqart.

Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende, dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.