Numărul sucursalelor închise sau care urmează să fie închise în acest an este mai mare decât cel de 583 de anul trecut, fiind cel ridicat înregistrat vreodată, potrivit unei analize realizată de Reuters în funcţie de anunţurile băncilor, studiile academice şi datele guvernamentale disponibile.

Băncile şi companiile financiare cooperatiste din Marea Britanie au închis sucursale într-un ritm de 300 de unităţi pe an, începând din 1989, tendinţă care s-a accelerat în ultimii ani, ca reacţie la presiunile asupra profiturilor.

Royal Bank of Scotland urmează să desfinţeze în acest an 244 de sucursale, Lloyds Banking Group 195, iar HSBC şi Barclays 117, respectiv 90-100.

Astfel, până la sfârşitul acestui an în Marea Britanie vor mai exista aproximativ 8.000 de sucursale bancare, comparativ cu 17.831 în 1989, conform datelor University of Nottingham.

Reducerea numărului de sucursale bancare a provocat îngrijorare în rândul parlamentarilor, care consideră că majoritatea impactului este suportat de clienţii şi companiile vulnerabile, majoritatea băncilor concentrând unităţile în marile oraşe.

Directorii de bănci afirmă pe de altă parte că răspund la schimbarea comportamentului clienţilor şi că oferă alternative pentru cei care nu pot sau nu doresc să folosească serviciile bancare online.