Bancile grecesti se redeschid luni, iar restrictiile privind retragerile de numerar si folosirea cardurilor vor fi usor relaxate, anunta guvernu de la Atena.

Limita maxima a retragerilor de numerar, stabilita la 60 de euro pe zi, ramane insa vigoare pentru a se evita retragerile masive ce ar putea aduce bancile in incapacitate de plata.

Grecii vor avea posibilitatea sa retraga o singura data suma saptamanala permisa, de 420 de euro. 

Va fi posibila de asemenea folosirea cardurilor pentru efectuarea de plati in afara Greciei si vor fi permise viramente de cel mult 5.000 de euro pe trimestru pentru tinerii greci plecati la studii in strainatate.

De asemenea, grecii care pleaca in afara tarii pentru ingrijiri medicale vor avea dreptul sa scoata din tara 2.000 de euro. 

Celelalte restrictii privind miscarile de capital raman in vigoare, astfel ca nu se vor putea transfera bani in conturi din afara Greciei si nici scoate sume importante din tara. 

Desi aceste restrictii previn o prabusire a sistemului bancar, ele sufoca economia Greciei, care, conform publicatiei Kathimerini, ar fi pierdut deja circa 3 miliarde de euro ca urmare a controlului asupra miscarilor de capital, transmite Agerpres.

Potrivit Camerei de Comert si Industrie din Atena, circa 4.500 de containere cu produse sunt blocate in portul capitalei.

"Cu incepere de luni, cetatenii vor putea merge la banci pentru orice operatiune", a declarat ministrul adjunct de finante, Dimitris Mardas, la ERT, la inceputul saptamanii.

Anuntul ministrului a intervenit la cateva ore dupa ce Banca Centrala Europeana a hotarat finantarea de urgenta pentru bancile grecesti cu 900 milioane de euro in decurs de o saptamana, iar zona euro a dat unda verde negocierilor privind al treilea plan de ajutorare a Greciei pe o perioada de trei ani. 

Aceste decizii au fost luate la o zi dupa adoptarea de catre parlamentul grec a primei serii de masuri de austeritate cerute de creditorii tarii. 

Turistii si alte persoane cu card emis pe un cont strain nu sunt supuse restrictiei de retragere a doar 60 euro pe zi.  Unele sucursale bancare au ramas deschise pentru pensionarii care nu poseda carduri.

TVA creste de luni

Simultan, incepand de luni, TVA creste de la 13 la 23% pentru produsele alimentare procesate si restaurante, dar si pentru calatoriile cu taxiul sau inmormantari. In schimb, TVA ramane la 13% pentru serviciile hoteliere si este redusa la 6% pentru medicamente, carti si bilete de spectacole.

Guvernul grec mizeaza pe venituri suplimentare anuale de 795 milioane de euro in 2015 si de aproximativ 2,4 miliarde de euro incepand din 2016.

7 mld. euro pentru Grecia care trebuie sa plateasca luni 4,2 mld. euro datoria la BCE si 2 mld. euro la FMI. Troika vine la Atena

Autoritatile de la Atena ar urma sa primeasca luni in regim de urgenta un imprumut de 7 miliarde de euro, bani care vor fi utilizati luni pentru rambursarea unui datorii de 4,2 miliarde de euro catre BCE, precum si pentru arierate de aproximativ 2 miliarde de euro catre FMI. 

Pentru prima data dupa mai multe luni, expertii BCE, FMI si ai Comisiei Europene, o formula cunoscuta anterior sub denumirea de Troika, sunt asteptati la Atena saptamana aceasta pentru a evalua starea economiei grecesti, dupa mai multe saptamani de restrictii financiare. 

Saptamana va fi cruciala si pentru viitorul premierului grec Alexis Tsipras. Acordul convenit la summitul de la Bruxelles cere ca miercuri sa fie adoptata in Parlamentul de la Atena o noua runda de reforme in domeniul dreptului civil si al legislatiei bancare.

Potrivit cotidianului grec Avgi, premierul Alexis Tsipras a avertizat ca va demisiona daca parlamentarii Syriza nu vor vota in favoarea reformelor. La votul de saptamana trecuta, 39 din cei 149 de deputati ai Syriza au votat impotriva majorarii TVA-ului. 

La randul lor, creditorii internationali ai Greciei trebuie sa-si depaseasca divergentele si sa faca progrese cu un nou plan de ajutor destinat Greciei, in valoare de peste 80 de miliarde de euro pe trei ani. Negocierile pentru cel de-al treilea program de asistenta internationala ar urma sa dureze mai multe saptamani.