”Anul trecut nu s-a intamplat nimic concret, dar totul s-a schimbat in primul trimestru. Bancile cauta anumite zone”, a declarat Carsten Ape, director pentru spatii de birouri in Germania la CBRE Group, potrivit News.ro.

Incertitudinile provocate de decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana au determinat bancile sa ia in considerare infiintarea unor noi centre de operatiuni in UE, pentru a-si asigura in continuare accesul liber pe piata comunitara.

Goldman Sachs si Citigroup analizeaza stabilirea unor noi baze europene la Frankfurt, au declarat in ianuarie persoane apropiate situatiei.

”Nu va fi loc suficient pentru toata lumea. Asta va creste cererea pentru birouri in zone mai putin atractive si chiriile acestora”, a aratat Juergen Schmid, director pentru investitii in proprietati la compania Savills in Frankfurt.

Londra ar putea pierde 10.000 de locuri de munca in sectorul bancar si 20.000 de posturi in domeniul serviciilor financiare, ca urmare a mutarii activelor de catre clienti in afara Marii Britanii, dupa Brexit, potrivit institutului de cercetari Bruegel. Alte estimari variaza de la doar 4.000 de locuri de munca la 232.000.

In Frankfurt, multi dintre posibilii chiriasi din industria serviciilor financiare cauta cladiri mari, bine proiectate, in zone prime, a spus Ape.

Grupul financiar Lloyds Bank a decis deja sa-si deschida un birou in capitala Germaniei, ca urmare a iesirii Marii Britanii din UE. Lloyds a decis sa transforme filiala pe care o are la Berlin intr-un hub european, pentru a-si mentine prezenta in UE si pentru a-si continua operatiunile in spatiul comunitar.

BBC noteaza ca si alte institutii financiare britanice au in plan sa-si protejeze cu orice pret operatiunile din UE, dupa Brexit. In conditiile in care cel mai probabil Marea Britanie va parasi piata unica, grupurile financiare de la Londra vor sa se asigure vor avea in continuarea clienti din tarile comunitare.

Imediat dupa votul pentru Brexit, multi analisti au anticipat ca Frankfurtul va deveni centrul financiar al UE, dupa iesirea Marii Britanii din UE . Acolo se afla deja sediul Bancii Centrale Europene si mai multe institutii majore de supraveghere, inclusiv Autoritatea Europeana a Asigurarilor.

BCE nu este singurul magnet. Exista un numar mare de profesionisti, o infrastructura buna, proprietati imobiliare disponibile la preturi competitive si faptul ca Frankfurtul este in Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene.

Frankfurtul este prezent deja pe scena internationala datorita densitatii mari de institutii financiare. Pana la sfarsitul lui 2015, aproape 200 de banci, dintre care 80% nu sunt germane, aveau birouri la Frankfurt. Industria bancara are 62.500 de angajati in orasul din vestul Germaniei.