Statele Unite si Uniunea Europeana acuza ca rebelii din Ucraina au doborat un avion malaezian in estul Ucrainei, pe 17 iulie, cu armament furnizat de Rusia, relateaza Financial Times.

Includerea Sberbank, care domina piata creditelor de retail si pentru companii din Rusia, confera sanctiunilor UE potentialul de a afecta economia Rusiei mai mult decat cele mai recente masuri punitive anuntate saptamana trecuta de Statele Unite.

"Adaugarea Sberbank, care nu are nicio legatura cu evenimentele geopolitice, pe lista sanctiunilor submineaza fundamentele sistemului financiar si nu contribuie la atenuarea crizei europene provocate de situatia din Ucraina", se arata intr-un comunicat al institutiei financiare, care reia punctul de vedere exprimat anterior de guvernul rus.

VTB, a doua mare banca din Rusia, a criticat la randul ei sanctiunile: "Astfel de sanctiuni contravin valorilor democratice ale Europei, aratand ca sunt impotriva intereselor proprii, pentru a se supune colegilor de peste ocean", potrivit unui comunicat VTB.

UE a confirmat joi noapte ca Sberbank si VTB, ca si Gazprombank, Vneseconombank si Rosselhozbank nu vor mai putea, incepand de vineri, sa contracteze imprumuturi cu scadente mai mari de 90 de zile.

Indicele Micex a scazut vineri cu circa 0,6%. Actiunile Sberbank au scazut cu 1,3%, iar VTB cu 2%.

Bancile occidentale si-au redus expunerea la piata din Rusia inainte de decizia Uniunii Europene din aceasta saptamana de a impune sanctiuni mai stricte acestei tari.

Bancile europene restrictioneaza afacerile cu clientii rusi

Royal Bank of Scotland a anuntat vineri ca a adoptat restrictii suplimentare privind creditarea unor noi afaceri si a redus ratingul Rusiei. Expunerea bancii la piata rusa a scazut in primele sase luni ale anului cu 100 de milioane de lire sterline, la 1,8 miliarde de lire.

Societe Generale, care opereaza a doua mare retea straina de retail bancar din Rusia, se va abtine de la noi afaceri cu clientii rusi. Banca franceza are o expunere de circa 5 miliarde de euro in Rusia, echivalenta cu 3% din bilatul sau contabil.

Deutsche Bank a inceput sa urmareasca foarte atent expunerea din Rusia, dar nu si-a restrans activitatile in aceasta tara.

"Este o tara mare, sofisticata, nu poate fi izolata si coordonata asa de usor in afara restului lumii", a declarat o sursa.

Banca germana a precizat ca expunerea sa la entitati din Rusia a crescut cu 300 de milioane de euro, la 6,1 miliarde de euro, in primele sase luni ale anului, dar este redusa fata de expunerea sa pe piata globala a creditelor, de 1.000 de miliarde de euro.

Raiffeisen, care opereaza cea mai mare retea straina de retail bancar din Rusia, a anuntat in luna mai ca expunerea bruta la aceasta tara este de 19,7 miliarde de euro si anticipeaza ca sanctiunile vor avea un impact limitat asupra activitatii bancii austriece pe aceasta piata.

Banca austriaca nu intentioneaza sa se retraga din Rusia, care a generat anul trecut cel mai mare profit fata de restul pietelor unde este prezenta. Directorul general Karl Sevelda a declarat insa ca Raiffeisen va fi mai precauta in privinta contractarii unor noi afaceri in Rusia.

Analistii considera ca excluderea partiala a celor mai mari trei banci din Rusia de pe piata europeana de capital, una dintre cele mai importante surse de finantare pentru acestea, va avea un impact puternic asupra economiei ruse, pe termen lung, dar este improbabil sa declanseze o criza.