Noile penalitati ar creste amenzile platite de Bank of America, a doua mare institutie financiara din tara, pentru comportamentul din timpul crizei la peste 18 miliarde de dolari.

Banca a fost unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata instrumentelor financiare garantate prin ipoteci inaintea crizei financiare.

Potrivit analistilor Sanford C. Bernstein, Bank of America si subisidiarele sale au emis in perioada 2004-2008 obligatiuni garantate prin ipoteci totalizand 965 miliarde de dolari. In comparatie, JPMorgan, cea mai mare banca din SUA, a vandut astfel de instrumente financiare in valoare de 450 de miliarde de dolari.

Bank of America va trebui sa acorde in cadrul penalitatilor concesii in valoare de circa 5 miliarde de dolari persoanelor cu imprumuturi ipotecare, inclusiv reduceri de rate.

Totalul penalitatilor ar putea depasi suma de 12 miliarde de dolari oferita de banca, intrucat autoritatile americane cer cu mai multe miliarde de dolari peste acest nivel.

Nota de plata a Bank of America pentru a scapa de anchetele autoritatilor privind comportamentul din timpul crizei va depasi probabil recordul de 13 miliarde de dolari stabilit de JPMorgan anul trecut pentru acuzatii similare, au spus sursele.

Bank of America a incheiat, deja, o intelegere pentru plata a 6 miliarde de dolari cu Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor.

O amenda de 12 miliarde de dolari ar depasi profitul inregistrat anul trecut de institutia de credit, de 11,43 miliarde de dolari, cel mai ridicat din ultimii sase ani.