Fostul preşedinte va fi luni vedeta unei conferinţe la care participă ”crema” sectorului sănătăţii, organizată de banca de investiţii Cantor Fitzgerald la New York în perioada 25-27 septembrie, au declarat două surse pentru AFP.

El urmează să susţină un discurs şi să răspundă întrebărilor asistenţei, au declarat aceleaşi surse sub protecţia anonimatului.

Obama urmează să vorbească despre ”Obamacare” - reforma sistemului american de sănătate, o amprentă a preşedinţiei sale - pe care republicanii vor să o elimine, fără să fi ajuns la un acord în acest sens în Congres.

În schimbul acestei prestaţii, care nu va dura mai mult de două ore, Obama ar urma să încaseze 400.000 de dolari, a dat asigurări una dintre surse.

În august, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite a fost un ”conferenţiar de lux” la un summit organizat de divizia pentru gestionarea afacerilor mari a băncii americane Northern Trust, la New York, a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Fostul preşedinte american a fost plătit tot cu 400.000 de dolari, potrivit agenţiei Bloomberg, care a dezvăluit şi alt discurs pe care Obama l-a susţinut săptămâna trecută la Washington, într-o conferinţă organizată de fondul american Carlyle.

Aceste discursuri sunt primele pe care Barack Obama le susţine pe Wall Street după ce a părăsit Biroul Oval pe 20 ianuarie.

El a fost de asemenea plătit pentru alte şase intervenţii, începând din mai, în Italia, Germania, Scoţia, Canada, Indonezia şi Coreea de Sud.

Înaintea fostului preşedinte american şi alţi şefii de guverne ai marilor democraţii au făcut bani frumoşi din împărtăşirea experienţei lor în faţa cercurilor financiare. Tony Blair, un fost premier britanic, fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi Bill Clinton sunt cele mai mari exemple.