The New York Times scrie ca presedintele Obama a anuntat saptamana trecuta ca va semna pana la sfarsitul anului o serie de decrete pentru a oferi o solutie milioanelor de imigranti ilegali, majoritatea mexicani, care traiesc in Statele Unite, un plan care s-ar inspira din programul prezentat in 2012 pentru clandestinii sositi la varsta copilariei pe teritoriul american. 

Oficiali americani au declarat, sub acoperirea anonimatului, pentru The New York Times, ca parintii copiilor cu cetatenie americana sau care detin Cartea Verde ar putea primi, pentru o perioada determinata, documente care sa le permita sa lucreze legal si sa ii protejeze de o eventuala expulzare.  In total, aproape cinci milioane de imigranti ar putea fi vizati de acest plan. Numarul exact al persoanelor care vor beneficia de aceasta reforma va depinde de criteriile stabilite de presedintele Barack Obama, in special numarul anilor de prezenta in Statele Unite.

In total, aproximativ 11,7 milioane de imigranti ilegali traiesc in Statele Unite, dintr-o populatie de 319 milioane de locuitori, potrivit Migration Policy Institute. 

Un anunt oficial nu este asteptat mai devreme de sambata, dupa revenirea presedintelui Obama din turneul asiatic. 

Potrivit Fox News, alte masuri ale planului de 10 puncte vizeaza in special securitatea granitelor, salarizarea politistilor de la granita cu Mexicul si vizele pentru strainii cu inalta calificare. 

"Vom lupta cu toate mijloacele impotriva presedintelui daca isi va mentine planul"

Republicanii, majoritari in Congres in urma victoriei in alegerile partiale din 4 noiembrie, au avertizat de mai multe luni Casa Alba in legatura cu aprobarea masurilor, considerand ca acestea reprezinta o amnistie. 

Noile informatii publicate joi de The New York Times au fost urmate de noi avertismente ale republicanilor: "Vom lupta cu toate mijloacele impotriva presedintelui daca isi va mentine planul", a declarat, joi, presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner.

"Toate optiunile sunt pe masa", a adaugat el, fara a dezvalui strategia pe care o iau in calcul republicanii. 

Conservatorii fac presiuni pentru folosirea Legii bugetului, pe care Congresul urmeaza sa o adopte pana la 11 decembrie, pentru a bloca initiativa prezidentiala, prin introducerea unui articol care sa elimine fondurile necesare pentru planul de regularizare.

O astfel de tactica ar putea duce la un impas si la Shutdown (inchiderea partiala a statului federal).

Un astfel de scenariu a avut loc in octombrie 2013, iar liderii republicanilor spun ca vor sa evite repetarea situatiei.