"La mars au participat un milion si jumatate de persoane. Marsul s-a derulat in calm", a declarat un purtator de cuvant al politiei regionale catalane.

Catalonia, cea mai bogata regiune autonoma a Spaniei, are nevoie de sprijin financiar din partea guvernului de la Madrid, intrucat a epuizat toate solutiile pentru refinantarea datoriilor din acest an, a declarat Artur Mas, seful guvernului regional, citat de Reuters.

Catalonia, care reprezinta o cincime din economia Spaniei, trebuie sa refinanteze in acest an datorii de peste 13 miliarde de euro, precum si deficitul bugetar.

Povara datoriilor celor 17 regiuni autonome si cresterea creditelor neperformante ale bancilor din Spania se afla in centrul crizei datoriilor, pentru ca investitorii sunt ingrijorati ca vor avea un impact atat de mare asupra economiei incat tara va avea nevoie de ajutor financiar international.

Regiunile autonome spaniole trebuie sa refinanteze in acest an datorii de 36 de miliarde de euro, precum si un deficit bugetar cumulat de 15 miliarde de euro.