Presedintele Traian Basescu a aratat ca exista o ingrjorare profunda, pentru ca, dupa 1968, este prima data cand in Europa se petrece invadarea si anexarea teritoriului unui stat la alt stat, prin amenintarea fortei. Potrivit sefului statului, nimeni, in momentul de fata, nu exclude "pasi urmatori", care sa vizeze Transnistria, Republica Moldova, estul Ucrainei sau Odessa.
 
"Daca ma intrebati pe mine, si asta am sustinut in discutii la Bruxelles, Federatia Rusa nu va invada estul Ucrainei, dar il va controla prin oamenii numiti in administratie, pentru ca nu au niciun rost sa rupa Ucraina", a spus Basescu. El a precizat ca rusii isi doresc un "om pe placul lor" in fruntea Ucrainei, la alegerile prezidentiale din 25 mai.
 
"Cred ca Putin se uita cu cel mai mare jind, daca privim in istoria Federatiei Ruse si in istoria Imperiului rus, la gurile Dunarii. Catre Transnistria, Odessa si gurile Dunarii, catre aceasta zona, nu stiu daca se va intampla, dar mi-am facut datoria sa avertizez aliatii nostri, sper sa nu se intample, dar, in mod categoric, aceste riscuri exista", a spus seful statului.
 
Presedintele Basescu a mai spus ca, in opinia sa, vor mai urma acte de agresiune, dupa Ucraina, "nu impotriva statelor membre NATO, dar, acolo unde NATO nu exista, pentru Putin nimic nu exista".
 
"Exista, dupa comportamentul pe care il are acum, imi permit sa gandesc ca in gandirea presedintelui Putin exista bunul plac al domniei sale", a adaugat Traian Basescu, precizand ca este ingrijorat de evolutiile viitoare, chiar daca nu exista un pericol direct de agresiune la adresa Romaniei sau la adresa vreunui stat baltic sau la adresa Poloniei.
 
In opinia presedintelui, "schimbarea frontierelor in regiune nu este exclusa".