Ministrii de Interne din UE discuta, joi, la Bruxelles despre aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, fiind asteptata o decizie de respingere dupa ce Guvernul olandez a anuntat ca isi va utiliza dreptul de veto in aceasta chestiune. Finlanda a adoptat aceeasi pozitie.

"Vom vedea maine (joi, n.red). Eu sper ca, in cazul in care Olanda isi mentine pozitia maine, sa avem subiectul pe ordinea de zi in Consiliul din octombrie, la care participa sefii de stat si de guvern, pentru ca nu putem lasa arbitrarul sa functioneze", a declarat Traian Basescu, citat de Mediafax.

Presedintele a mai spus ca Romania a indeplinit conditiile de aderare la spatiul Schengen si ca, daca aveam atat de multe probleme cu coruptia, asa cum sustine Olanda, nu ar mai exista atatia investitori olandezi in tara noastra.

"Vreau sa stiti ca o sa fiu extrem de deschis sa va spun si aici ce voi spune probabil si la Consiliu, dar mult mai argumentat. Finlanda este deranjata de tigani. Olanda este deranjata de justitie, sa spunem. Faptul ca Olanda nu are argumente este dat chiar de comunitatea de afaceri. Olanda este cel mai mare investitor in Romania. Daca era coruptia atat de mare si justitia functiona atat de prost, cum ar fi investit olandezii 11 miliarde de euro in Romania?", a adaugat Traian Basescu.

"Razboiul lalelelor", o exagerare

Basescu a mai explicat ca asa-numitul "razboi al lalelelor" este o exagerare, precizand ca Romania are o batalie cu evaziunea fiscala si a cerut firmelor olandeze sa nu mai exporte flori firmelor fantoma din Romania.

"Este o exagerare (razboiul florilor - n.r.). Nu are nicio legatura. Romania are o batalie cu evaziunea fiscala, iar, se pare din datele pe care le am, au depistat vreo trei firme care nu existau si care erau destinatarii florilor. (…) Olanda trebuie sa stie ca Romania este angajata intr-o batalie necrutatoare, indiferent care sunt costurile, impotriva evaziunii fiscale, mai ales impotriva evaziunii transcomunitare, care are originea in statele UE, cu finalizare in detrimentul bugetului Romaniei. Olanda trebuie sa inteleaga acest lucru. Nu a fost niciun abuz, s-au urmat toate procedurile europene si, la fel cum am avut perioade cand opream in frontiera alte marfuri, acum s-a intamplat de a venit randul florilor", a declarat Traian Basescu.

Ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, considera ca blocarea transporturilor de flori din Olanda in vamile romanesti este un motiv in plus pentru mentinerea Romaniei in afara spatiului Schengen, relateaza publicatia AD, citata de Radio Olanda in pagina online.

Potrivit sursei citate, disputa dintre Olanda si Romania pe tema transporturilor de flori devine cunoscuta ca "razboiul lalelelor". Transporturi de flori, bulbi si seminte din Olanda au fost impiedicate sa intre in Romania, autoritatile afirmand ca se tem de prezenta unei "bacterii periculoase".

Ziarul noteaza ca aceste controale stricte au fost introduse la numai o zi dupa ce Guvernul olandez a decis sa blocheze intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.