Un sondaj realizat in 5.000 de companii din industrie si servicii arata ca productivitatea zonei euro va continua sa scada si in a doua luna a anului.

Un declin accentuat in februarie este, evident, o dezamagire si sugereaza ca economia zonei euro este pe cale sa se contracte pentru al patrulea trimestru consecutiv”, a declarat Chris Williamson, economist sef la compania de cercetare Markit.

Sondajul da ca sigura o contractie intre 0,2% si 0,3% a PIB-ului eurozonei in primul trimestru din 2013, dupa o scadere de 0,6% la finele anului trecut, a adaugat Williamson.

Economia Frantei, a doua ca marime dupa Germania in zona euro, a stagnat pe parcursul anului 2012, iar oficialii de la Paris se pregatesc sa revizuiasca prognoza de crestere pentru 2013 undeva intre 0,2% si 0,3%, de la estimarea initiala de 0,8%.

Jack Kennedy, economist la Markit, spune ca performantele economiei Frantei in primul trimestru din 2013 vor fi cele mai slabe ca cele din aceeasi perioada anului 2009.

De cealalta parte, in Germania activitatea economica se imbunatateste constant, februarie fiind a a treia luna consecutiva de crestere, desi inca timid.

Markit sustine ca diferentele de performanta intre cele mai mari doua economii ale zonei euro sunt cele semnificative din 1998, de cand compania realizeaza analiza. Franta incepe sa semene mai mult cu grupul de economii de la periferia zonei euro, decat cu una de top, a mai explicat economistul.

Banca Centrala Europeana a dat publicitatii recent date care arata o imbunatatie a activitatii din zona euro, semn ca economiile incep sa-si revina. Dar cu o inflatie in Germania si Franta care scade rapid si cu o moneda euro care s-a transformat in dusmanul exportatorilor, banca centrala ar putea fi nevoita sa relaxeze si mai mult politica monetara.