Surse din mediul juridic au declarat pentru postul britanic ca nesiguranta legata de statutul de membru al Spatiului Economic European al Regatului Unit ar putea insemna ca guvernul de la Londra ar fi blocat in demersul de a scoate tara de pe piata unica.

Argumentul va fi ca iesirea din Uniunea Europeana (UE) nu inseamna, automat, si iesirea din spatiul economic comun si ca forul decizional in aceasta situatie trebuie sa fie Parlamentul.

Pozitia Guvernului condus de Theresa May este ca statutul de membru al Spatiului Economic European se incheie odata cu parasirea UE. Prin urmare, exista toate premisele pentru o actiune in justitie pentru a se decide daca guvernul sau Parlamentul este in masura sa ia decizia de a scoate Marea Britanie in afara pietei comune.

Influentul think-tank British Influence, care a militat intens pentru ramanerea Marii Britanii in UE, i-a transmis ministrului David Davis, oficialul mandatat sa negocieze iesirea Regatului Unit din UE, o scrisoare in care il informeaza ca va face demersuri pentru evaluarea juridica a pozitiei si a demersurilor facute de Guvern pentru Brexit.

Daca instanta ii da Parlamentului puterea de a decide asupra statutului de membru al EEA, parlamentarii ar putea vota pentru ramanerea Marii Britanii in piata comuna pana cand Londra si Bruxellesul vor ajunge la un acord privind relatiile comerciale pe termen lung.

Spatiul Economic European a luat fiinta in 1994 cu scopul de a extinde piata unica in asa fel incat sa includa si Norvegia, Islanda si Lichtenstein, care nu fac parte din Uniunea Europeana. Toate statele UE fac parte, automat, si din EEA, insa nu este inca foarte clar daca retragerea din UE inseamna, automat, si retragerea din acordul EEA.

"Acordul EEA nu prevede ca Marea Britanie inceteaza sa mai fie stat membru odata ce nu mai face parte din UE. Singurul mecanism mentionat in document este Articolul 127 din acord, care trebuie activat", a explicat, pentru BBC, George Yarrow, profesor emerit la Colegiul Hertford.

"Opinia mea este ca iesirea din UE nu inseamna, automat, iesirea din acordul EEA. Cata vreme articolul 127 reprezinta mecanismul ce trebuie activat pentru retragerea din acord, asta exclude, implicit, validitatea oricarui alt mecanism, cum ar fi retragerea din UE", a spus si Jolyon Maugham, reprezentant al firmei de consultanta juridica Devereux.

Pentru tabara care se opune Brexit s-ar deschide, astfel, un nou front in confruntarea juridica deja in desfasurare cu guvernul. Daca instantele decid ca e nevoie de activarea Articolului 127 din acordul EEA, trebuie stabilit apoi daca Parlamentul e forul care trebuie sa autorizeze, prin vot, aceasta procedura.

Guvernul se lupta deja in instanta pentru a nu-i da Legislativului ocazia de a vota cu privire la activarea Articolului 50 din Tratatul UE, procedura obligatorie pentru declansarea negocierilor pentru iesirea din Uniune.