"BBC s-a inteles cu lordul McAlpine asupra termenilor unui acord ce vizeaza procesul pentru defaimare deschis impotriva grupului. Acest acord reflecta gravitatea acuzatiilor care i-au fost aduse", se afirma in comunicatul emis de BBC, citat de AFP.

Termenii acestei intelegeri amiabile vor fi prezentati in curand la tribunal si o declaratie a reprezentantilor postului BBC, in care acestia isi vor prezenta scuze publice, va fi citita cu acea ocazie.

Intr-o emisiune de la inceputul lunii noiembrie, o victima a unor abuzuri sexuale l-a acuzat pe Alistair McAlpine, fost trezorier al Partidului Conservator in "era" Margaret Thatcher. Numele sau nu a fost citat in mod direct, numeroasele
speculatii aparute imediat pe internet au facut acest lucru, inainte ca martorul sa isi retracteze declaratia.

Chiar si inainte de semnarea acestui acord, BBC recunoscuse "erori inacceptabile", admitand ca "unele dintre verificarile jurnalistice de baza nu au fost efectuate". BBC a prezentat "scuze fara rezerve" si a promis ca va lua masuri disciplinare.

Alistair McAlpine s-a declarat bucuros pentru faptul ca a "ajuns rapid la un acord cu BBC". "Sunt constient ca aceste pagube vor fi platite din redeventele TV", care finanteaza in mare parte grupul public, "si am tinut cont de acest lucru in redactarea termenilor acestui acord", a explicat politicianul britanic intr-un comunicat.

Fostul trezorier a precizat ca intentioneaza sa ajunga la intelegeri similare si cu "celelalte organizatii care au publicat comentarii defaimatoare" si cu persoanele care l-au "defaimat pe Twitter".

Intr-un interviu recent, el a spus ca acel denunt calomnios a reprezentat pentru el "un soc teribil" si a reprosat postului BBC mai ales faptul ca nu i-a acordat un drept la replica. "A fost ceva cu adevarat absurd (...) Ei ar fi putut sa evite angoasele si aceste cheltuieli inutile printr-un simplu apel telefonic", a adaugat politicianul.

Autoritatea britanica de reglementare in domeniul comunicatiilor, OFCOM, a anuntat la randul ei deschiderea unei anchete despre emisiunea difuzata de BBC. Ancheta vizeaza si o emisiune a postului privat ITV in cursul careia prezentatorul ei i-a comunicat premierului David Cameron o lista cu numele unor politicieni conservatori banuiti pe internet ca ar fi intretinut relatii sexuale cu copii.

Postul ITV, care si-a prezentat "scuze sincere" pentru acest derapaj, a anuntat apoi ca a "luat masurile disciplinare potrivite", fara a le detalia insa, "pentru a evita ca o astfel de eroare sa se produca din nou".

Eroarea comisa de BBC, un post in general salutat si apreciat pentru rigoarea si combativitatea lui jurnalistica, nu a facut decat sa agraveze criza profunda prin care grupul trece dupa publicarea in presa a detaliilor extrase din "afacerea" Jimmy Savile, unul dintre fostii prezentatori-vedeta ai postului, acuzat ca era "un pradator sexual".

Decedat in 2011, aceasta legenda a micului ecran britanic este in prezent banuit ca ar fi agresat sute de copii si de adolescenti timp de patru decenii, iar directorii postului BBC ar fi "inchis ochii" in fata acestor preferinte ale sale.

Potrivit politiei britanice, 450 de victime potentiale au reactionat pana in prezent si 200 de plangeri au fost depuse in justitie, unele dintre acestea implicand si alti suspecti.

Scotland Yard a efectuat joi o a patra arestare in cadrul acestei anchete. Un barbat in varsta de 60 de ani a fost identificat de presa ca fiind David Lee Travis, un fost DJ al postului BBC, o legenda a radioului britanic in anii 1970-1980. El a fost eliberat pe cautiune in aceeasi seara, la incheierea interogatoriului.

Toate aceste scandaluri au condus, sambata, la demisia directorului general al grupului BBC, George Entwistle.