In urmatoarele luni, inflatia in zona euro va ramane foarte scazuta sau va reveni in teritoriul negativ, din cauza impactului factorilor externi si al scaderii pretului la titei, a subliniat seful BCE.  

De asemenea, riscurile la adresa inflatiei vin pe fondul incertitudinilor privind pietele emergente, a volatilitatii celor financiare, a riscurilor geopolitice si a declinului preturilor la materiile prime, a afirmat Draghi.  

Acesta a adaugat: ''Prin urmare, va fi necesar sa revizuim si sa reconsideram politica noastra monetara la urmatoarea intalnire de la inceputul lunii martie, cand vom avea la dispozitii estimari macroeconomice, si nu exista o limita a folosirii instrumentelor aflate la dispozitia BCE pentru indeplinirea obiectivelor stabilite''.  

Rata dobanzii in zona euro ''va ramane probabil la nivelul actualul o lunga perioada de timp sau ar putea scadea'', a apreciat presedintele Bancii Centrale Europene.  

Acesta a dat asigurari ca BCE urmareste cu atentie evolutiile de pe pietele financiare, dar este increzator ca sectorul bancar european este mai solid decat era inaintea crizei.   '

'Pana acum, am vazut ca bancile sunt destul de rezistente. Nu am observat un potential de instabilitate, asa cum s-a inregistrat in perioada de dinaintea crizei'', a subliniat Mario Draghi.

Banca Centrala Europeana a decis sa mentina dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul minim record de 0,05%, la care stationeaza din septembrie 2014, transmite Reuters.   

BCE a mentinut si dobanda la facilitatea de creditare marginala la 0,30% si dobanda la depozite la minus 0,30%.  

Rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas la 0,2% in decembrie 2015, acelasi nivel cu cel din noiembrie, potrivit Eurostat. Este pentru a treia luna consecutiv cand inflatia ramane una pozitiva, dar cu toate acestea avansul preturilor este mai redus decat estimau analistii, care mizau pe o crestere modesta, pana la 0,3%.   

BCE mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%. Insa inflatia in zona euro a fost sub aceasta tinta inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, in conditiile in care pretul petrolului s-a redus semnificativ.