"Riscurile geopolitice crescute, precum si evolutia economiilor pe pietele emergente si a pietelor financiare globale pot afecta conditiile economice", a declarat Draghi, in conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara de joi.

Presedintele BCE a atras atentia asupra faptului ca statele din zona euro vor fi cele mai afectate de problemele din Ucraina si a explicat ca, in acest sens, BCE monitorizeaza atent situatia. El a adaugat ca "riscurile geopolitice" din intreaga lume sunt mai mari decat in urma cu cateva luni. 

Draghi a explicat ca decizia de a mentine dobanzile la nivelul scazut actual este fireasca, in condititiile in care cresterea economiei europene este "fragila si inconstanta".

"Datele din ultimele doua-trei luni arata o incetinire a ritmului de crestere economica", a precizat presedintele BCE. 

Mario Draghi a anuntat ca inflatia anuala din zona euro a scazut la 0,4%, in iulie, de la 0,5% in iunie, ca urmare a scaderii preturilor la energie. El a spus ca se asteapta ca inflatia sa ramana la un nivel scazut in lunile urmatoare, urmand sa creasca treptat in 2015 si 2016.

Tinta BCE in ceea ce priveste inflatia este de aproape 2%, indicatorul aflandu-se sub nivelul de 1% incepand din octombrie 2013. 

Intrebat despre situatia Italiei, care a intrat din nou in recesiune, Draghi a afirmat ca lipsa reformelor structurale si incertitudinea pe care aceasta o produce reprezinta "un factor semnificativ", care duce la scaderea investitiilor private.  \

Presedintele a aratat ca situatia bancilor europene a inceput sa se imbunatateasca, dupa ce a crescut cererea de credite atat din partea persoanelor fizice, cat si a persoanelor juridice. 

Euro s-a depreciat la 1,3373 dolari pe unitate in timpul conferintei, de la nivelul de joi dimineata, de 1,3383 dolari pe unitate.

Banca Centrala Europeana a mentinut joi dobanda de politica monetara, la nivelul minim record de 0,15%, decizie anticipata de analistii economici consultati de Bloomberg.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,15%, 0,40% si, respectiv, -0,10%", se arata intr-un comunicat al institutiei europene. 

BCE a redus la inceputul lunii iunie rata cheie la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de institutiile de credit la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care taxeaza banii pastrati de banci in conturi la BCE. 

Draghi a declarat in iunie ca relaxarea cantitativa, care ar presupune achizitii semnificative de obligatiuni, ramane o optiune pentru banca daca se ajunge la deflatie.