Majoritatea analistilor se asteptau ca BCE sa mentina ratele dobanzilor la nivelul din iunie, doar sase dintre cei 57 de economisti consultati de Bloomberg au anticipat taierea acestora. 

"In sedinta de astazi, Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat reducerea ratei dobanzii la operatiunile principale de refinantare la 0,05%, incepand cu operatiunea care urmeaza sa fie decontata la data de 10 septembrie 2014", potrivit institutiei europene. 

Dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost redusa la 0,3%, de la 0,4% in iunie, cand a avut loc cea mai recenta sedinta in care BCE a modificat nivelul ratelor dobanzilor. 

Banca Centrala Europeana va lansa in octombrie doua noi programe pentru cumpararea de eurobonduri emise de statele din zona euro si de obligatiuni garantate cu active din sectorul privat, in incercarea de a impulsiona cresterea economica si a incuraja creditarea. 

"Masurile anuntate astazi completeaza deciziile de politica monetara ale BCE din lunile recente. Ele evidentiaza faptul ca exista diferente semnificative ale ciclului de politica monetara intre majoritatea economiilor avansate din regiune si sunt in masura sa sprijine mecanismul de transmisie a deciziilor luate de BCE, inclusiv prin asigurarea creditarii in economie", a afirmat presedintele BCE, Mario Draghi. 

Noile programe vor fi prezentate in detaliu la 2 octombrie, dupa urmatoarea sedinta a Consiliul Guvernatorilor BCE. 

JPMorgan Chase estimeaza ca Banca Centrala Europeana va cumpara obligatiuni garantate cu active in valoare de pana la 40 miliarde de euro in urmatorii trei ani, in timp ce cifrele privind noile programe de achizitii de obligatiuni ale BCE avansate de Reuters, care citeaza surse apropriate situatiei, ajung pana la 500 de miliarde de euro. 

Euro a coborat la minimul ultimelor 14 luni fata de dolar dupa ce BCE a luat noi masuri de stimulare, luand prin suprindere analistii, iar actiunile europene au atins maximul ultimelor doua luni. 

Euro este in declin cu 1%, la 1,3019 dolari pe unitate, dupa ce a atins in timpul tranzactiilor nivelul de 1,2996 dolari pe unitate, cel mai redus dupa 15 iulie 2013. 

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a avansat cu 1%, la cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni. Volumul tranzactiilor cu actiuni membre ale Stoxx 600 este cu 39% mai mare decat media ultimelor 30 de zile. 

Decizia BCE de reducere a dobanzilor a influentat si pietele de capital din statele emergente, cu cresteri ale actiunilor si obligatiunilor din Polonia pana in Turcia. 

Lira turceasca s-a apreciat cu 1,1% fata de euro, zlotul polonez cu 0,4%, iar forintul unguresc cu 0,6%. 

Banca Angliei a mentinut la randul ei dobanda de politica monetara la 0,5%, nivel la care se afla din martie 2009, decizia fiind in conformitate cu estimarile analistilor.