Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore a fost lăsată la minus 0,40%, scrie Agerpres.

"Consiliul guvernatorilor se aşteaptă ca dobânzile cheie ale BCE să rămână la nivelele actuale cel puţin până în vara lui 2019, sau în orice caz atâta timp cât va fi necesar pentru a se asigura o convergenţă sustenabilă a inflaţiei spre un nivel mai mic, dar apropiat, de 2% pe termen mediu", se precizează în comunicatul BCE.

"Cu privire la măsurile de politică monetară non-standard, achiziţiile nete în cadrul programului de cumpărare de active (APP) vor înceta în luna decembrie 2018", adaugă BCE.

Banca Centrală Europeană a lansat, în 2015, un program de suplimentare a lichidităților, destinat stimulării economiei zonei euro, prin achiziții de obligațiuni guvernamentale, în valoare de 60 de miliarde de euro/lună, pentru stoparea scăderii masive a prețurilor și evitarea deflației.

Deși programul trebuia să se încheie în septembrie 2016, măsurile au fost menținute până în 2018, în condițiile în care inflația în zona euro a rămas foarte jos.

Măsurile de relaxare cantitativă, care presupun tipărirea de euro pentru achiziția de obligațiuni suverane, au fost menite să stimuleze economia din zona euro și să conducă la accelerarea inflației spre bandă țintită de instituție, de circa 2%. În 2015, inflația din regiune trecuse în teritoriu negativ.

În iunie, BCE a anunţat că achiziţiile sale obligaţiuni vor fi reduse la 15 miliarde euro pe lună, în perioada octombrie - decembrie, după care vor înceta.