Potrivit oficialului, China va permite deţinerea integrală de către acţionari străini a companiilor în mai multe domenii de activitate şi va reduce numărul sectoarelor industriale cu restricţii pentru investitorii străini, potrivit transcrierii publicate duminică pe pagina de internet a Ministerului Comerţului.

Investiţiile străine directe (FDI) în China au urcat cu 3% în ritm anual, la 135 miliarde de dolari în 2018, potrivit ministrului Zhong. Creşterea investiţiilor a încetinit, însă, de la rate de 7,9% în 2017 şi 4,1% în 2016, scrie Agerpres.

Ministrul Comerţului a declarat, însă, că ţara a menţinut un nivel stabil al creşterii investiţiilor străine directe "în pofida unui climat economic dificil" şi a arătat că nivelul global al investiţiilor străine directe a scăzut cu 41% în prima jumătate a anului trecut.

China este nevoită să extindă oportunităţile oferite companiilor private şi investitorilor străini pentru a stimula o economie care încetineşte pe fondul unei cereri interne în scădere şi al unui război comercial cu Statele Unite.

Zhong a arătat că "gestionarea adecvată" a divergenţelor comerciale cu Statele Unite este misiunea principală a ministerului în 2019.

Ministerul va "implementa cu conştiinciozitate" acordul de a lucra împreună la o rezoluţie privind comerţul, acord la care au ajuns preşedintele Xi Jinping şi omologul său american Donald Trump, anul trecut, în Argentina, a adăugat ministrul Comerţului.

Cele două părţi au avut trei zile de negocieri comerciale la nivel vice-ministerial în Beijing, săptămâna trecută.

Zhong a anunţat că Ministerul Comerţului va solicita urgentarea implementării legii investiţiilor străine, va îmbunătăţi modul de gestionare a reclamaţiilor din partea companiilor străine ş va încuraja investiţiile străine în sectorul de producţie şi high tech.

Ministerul va încuraja, de asemenea, străinii să investească în centrul şi vestul Chinei, a adăugat ministrul.