Trenurile urmeaza sa inceteze sa mai circule incepand de marti de la ora locala 22.00 (23.00, ora Romaniei) si urmeaza reia serviciul normal abia joi dimineata, potrivit SNCB.

Urmeaza sa fie paralizate TGV-urile Thalys, care asigura legatura intre Paris-Amsterdam-Koln (Germania) ce trec prin Belgia, dar si trenurile Eurostar care asigura legatura Londra-Bruxelles.

Aceasta greva, denuntata de catre asociatiile consumatorilor, este organizata de catre sindicate, in urma esecului, saptamana trecuta, a negocierilor cu Guvernul.

Reforma contestata vizeaza simplificarea functionarii activitatilor feroviare prin reunirea lor intr-o structura bicefala, cu operatorul SNCB de o parte si gestionarul retelei Infrabel de cealalta. Sindicatele pledeaza, la randul lor, pentru o structura "integrata", dupa modelul celei de dinaintea precedentei reforme, in 2005.

Ministrul Intreprinderilor Publice Paul Magnette, insarcinat cu aceasta reforma, si-a exprimat marti regretul cu privire la faptul ca sindicatele "au parasit masa negocierilor" in momentul in care el "avansa propuneri foarte concrete".

"Aceasta greva va afecta pasagerii si economia belgiana", si-a exprimat ministrul socialist regretul, citat de cotidianul La Libre Belgique si preluat de Mediafax.