Miliardarul filantrop, a cărui fundaţie Bill & Melinda Gates Foundation a cheltuit 200 de milioane de dolari în ultimii şapte ani pentru a finanţa cercetări în domeniul instalaţiilor sanitare, a prezentat marţi un număr de aproximativ 20 de noi modele de toalete şi instalaţii de procesare a dejecţiilor destinate să elimine patogenii dăunători şi să convertească dejecţiile în apă curată şi îngrăşăminte.

"Tehnologiile pe care le vedeţi aici sunt cele mai mari progrese în domeniul instalaţiilor sanitare din ultimii 200 de ani", a declarat Bill Gates cu ocazia Reinvented Toilet Expo care a început marţi la Beijing, potrivit Agerpres.

Bill Gates a explicat participanţilor că o nouă abordare cu privire la sterilizarea dejecţiilor umane ar putea evita decesul a aproximativ 500.000 de copiii şi economisi 233 miliarde de dolari ca urmare a evitării costurilor asociate cu diaree, holeră şi alte afecţiuni provocate de calitatea nesatisfăcătoare a apei, instalaţiilor sanitare şi igienei.

Fără alternative cu costuri reduse la reţeaua de canalizare şi facilităţile de tratare a dejecţiilor, urbanizarea şi creşterea populaţiei vor crea noi probleme. În unele oraşe, mai mult de jumătate din dejecţiile umane ajung în mediul înconjurător fără a fi tratate. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fiecare dolar investit în instalaţii sanitare generează beneficii economice globale în valoare de aproximativ 5,50 dolari.

"Dejecţiile umane care sunt gestionate corect pot fi o investiţie atractivă economic datorită beneficiilor pentru sănătate. Având în vedere că 2,3 miliarde de persoane nu au încă instalaţii sanitare de bază, există o piaţă potenţială substanţială care poate fi cucerită", a declarat consilierul Unicef, Guy Hutton.

La rândul său, Bill Gates estimează că piaţa toaletelor reinventate ar putea genera vânzări anuale de şase miliarde de dolari pe an în 2030.

Printre companiile care îşi prezintă noile tehnologii sanitare la Reinvented Toilet Expo se numără firma japoneză LIXIL Group, firmele chineze Clear, CRRC Corp. şi EcoSan, Sedron Technologies LLC din SUA, SCG Chemicals din Thailanda şi Eram Scientific Solutions Pvt, Ankur Scientific Energy Technologies Pvt şi Tide Technocrats Pvt din India.

Bill & Melinda Gates Foundation estimează că primele cereri pentru toalete reinventate vor veni din partea şcolilor, blocurilor de locuinţe şi facilităţilor sanitare comune. Pe măsură ce adoptarea acestor toalete multiple va creşte şi costurile vor scădea, va deveni disponibilă o nouă categorie de toalete reinventate destinate gospodăriilor individuale.