Coasta de Fildes si Ghana sunt cele doua tari care produc putin peste jumatate din cantitatea de boabe de cacao din lume, noteaza Bloomberg.

Practicarea acestei munci a dus insa la o crestere a traficului de copii si a conditiilor de munca extrem de grele. Potrivit unui raport emis de catre Oxfam International, in 2009, pe langa Coasta de Fildes si Ghana, alte tari in care se intalnesc astfel de probleme sunt Indonezia, Ecuador si Camerun.

Femeile, in special, primesc cel mai prost platite slujbe, sunt hartuite, nu pot avea drept de proprietate si nici nu pot accesa credite. “Cei mai multi producatori de cacao nu au gustat niciodata o ciocolata”, scriu autorii raportului publicat in 2009.

Situatia incepe sa atraga atentia iubitorilor de ciocolata din tarile dezvoltate. Si marile companii incep sa dezvolte programe in aceasta privinta, Nestle si Mars anuntand deja ca vor sa se implice pentru imbunatatirea conditiilor de lucru ale femeilor din industrie. Conform aceluiasi raport, ambele firme au inregistrat punctaje ingrijoratoare cu privire la atentia pe care o acorda acestor probleme.

Atat Nestle, cat si Mars, au programe proprii pentru furnizorii de cacao, incercand sa puna capat exploatarii infantile, sa imbunatateasca conditiile de munca, sa implenteze bunele practici in randul fermierilor si, de ce nu, sa le intoarca acestora o parte dintre profiturile companiei. Numai in 2012, Nestle a castigat 10,4 miliarde de dolari de pe urma diviziei de ciocolata.

China si India, dar si Brazilia, care este ea insasi o tara producatoare, au inceput sa isi dezvolte treptat gustul pentru delicatesele dulci, dar cel mai mare consum din productia mondiala de cacao, aproape 70%, se duce catre Europa si Statele Unite. Productie care, in cea mare parte, vine din Africa de Vest. Potrivit Asociatiei Internationale de Cacao, intre 2002 si 2010, consumul sporit de cacao din Europa si SUA a dus la o crestere globala de 46%, mai precis de 337.000 de tone de cacao.

Aceasta crestere a consumului a atras atentia asupra neregulilor din sistem, care, odata facute publice prin canalele media, au starnit ingrijorarea multora si au fortat companiile sa inceapa sa fie mai vigilente si sa ia masuri, pentru ca rasfatul popoarelor dezvoltate sa nu insemne asuprirea celor mai sarace.