"Pretul final este de 385 de dolari pe mia de metri cubi", dupa reducerea cu 100 de dolari, a declarat Putin intr-o sedinta de Guvern, citat de agentiile rusesti.

"Dar daca propunerile noastre sunt respinse, atunci vom trece la alta faza. Nu asta vrem", a adaugat presedintele rus, acuzand Ucraina ca, prin cerintele sale, conduce negocierile in impas.

El a declarat, citat de agentiile rusesti, ca aceste conditii propuse sunt "aceleasi" cu cele de care beneficia Ucraina inainte de demiterea fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici, in februarie.

"Partenerii nostri ucraineni par sa fie ingrijorati de faptul ca reducerea poate sa fie aplicata usor si suprimata usor, in mod unilateral", a adaugat Putin, referindu-se la o solicitare a negociatorilor ucraineni, care au cerut ca reducerea tarifului sa fie inscrisa in contract, de teama ca aceasta sa nu fie anulata. "Nu ne-am comportat niciodata in acest fel, am dat intotdeauna dovada de cel mai mare respect fata de angajamentele noastre", a continuat Putin.

"Daca dam crezare informatiilor pe care le primim in prezent, problema nu se afla in aceste mecanisme, ci in faptul ca partenerii nostri ucraineni vor mai mult decat aceste reduceri, ei considera ca pot sa pretinda mai mult", a declarat seful statului rus. "Daca asa stau lucrurile, atunci se pare ca negocierile sunt conduse in mod constient in impas", a subliniat el.

"Noi apreciem ca propunerile noastre sunt ale unor parteneri, orientati catre sustinerea economiei ucrainene intr-un moment dificil", a continuat Putin. "Dar daca propunerile noastre sunt respinse, atunci vom trece la cu totul alta faza, insa nu este optiunea noastra. Nu asta vrem", a adaugat presedintele rus, in contextul in care Gazprom a amanat pana la 16 iunie ultimatumul pe care l-a dat Ucrainei pentru rambursarea datoriei la gaze.

Cele doua tari au reluat negocierile-maraton pe tema pretului gazelor

Rusia si Ucraina au reluat miercuri negocierile pe tema gazelor naturale, la Bruxelles, într-o atmosfera destinsa de amanarea pana la 16 iunie a ultimatumului dat de Moscova Kievului pentru plata datoriei la gaze.

Comisarul european pentru Energie Günther Oettinger, mediator în vederea mentinerii livrarilor de gaze naturale catre UE prin Ucraina, si ministrii Energiei rus Aleksandr Novak si ucrainean Iuri Prodan, au început la ora 7.30 GMT (10.30, ora Romaniei) negocieri, care urmau sa continue pana miercuri dupa-amiaza, a anuntat Comisia Europeana (CE).

Oettinger a anuntat marti seara ca o solutionare a contenciosului ruso-ucrainean are nevoie de "mai multe zile", iar partea rusa a mai slabit presiunea înaintea noii runde de negocieri.

La finalul unei întalniri, în noaptea de marti spre miercuri, cu Oettinger, presedintele-director general al furnizorului rus Gazprom Aleksei Miller a anuntat amanarea pana în dimineata lui 16 iunie a ultimatumului care expira marti, pe care Moscova l-a impus Kievului în vederea achitarii datoriei la gaze în schimbul continuarii livrarilor.

"Partea rusa a facut un pas în favoarea continuarii negocierilor intensive din ultima perioada si a decis ca trecerea la sistemul de preplata sa fie amanata pentru luni, la ora 10.00", a declarat Miller.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, publicat în noaptea de marti spre miercuri, presedintele rus Vladimir Putin, care a discutat la telefon despre acest subiect cu cancelarul german Angela Merkel, a cerut delegatiei ruse sa continue negocierile, cu "pozitii constructive", în vederea ajungerii la "un acord reciproc avantajos" între Ucraina si Rusia.

Blocaj asupra pretului gazelor naturale

Negocierile, la care participa atat Miller, cat si omologul sau de la grupul ucrainean Naftogaz Andrii Kobolev, se învart în continuare în jurul pretului la gaze cerut de catre Rusia, pe care l-a stabilit la un nivel fara echivalent în Europa, dupa instalarea puterii proeuropene.

Moscova a propus Kievului o reducere de 100 de dolari pentru mia de metri cubi - la pretul care a crescut la 1 aprilie de la 268 la 485 de dolari -, însa Ucraina a refuzat, a anuntat miercuri dimineata premierul ucrainean Arseni Iateniuk.

"Cunoastem capcanele rusilor: reducerea lor este decisa de Guvern si poate fi suprimata de Guvern. Propunerea noastra ramane aceeasi, trebuie schimbat contractul", a declarat Iateniuk în sedinta Consiliului de Ministri, transmisa în direct la televiziune.

Ziarul rus Kommersant a atribuit Comisiei Europene propunerea unui pret în jurul a 360 de dolari pentru mia de metri cubi. Potrivit ziarului, reprezentanti rusi s-au dus la Moscova marti pentru a-i raporta personal lui Vladimir Putin.

Gazprom insista ca Ucraina sa plateasca toata datoria uriasa la gaze pe care o are - aproximativ 4,5 miliarde de dolari -, amenintand sa treaca la un regim de plata în avans pentru efectuarea de livrari catre Kiev. Un asemenea regim ameninta aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, pe teritoriul careia tranziteaza aproximativ 15% din importurile de gaze naturale rusesti.

Gazprom a amanat deja ultimatumul de la 3 la 9 iunie, iar apoi de la 9 la 10 iunie, dupa ce a primit o prima plata de la Kiev, în valoare de 786 de milioane de dolari.

Atmosfera s-a mai destins marti si între Moscova si Kiev, dupa ce noul presedinte ucrainean Petro Porosenko a anuntat crearea unor culoare umanitare - cerute de catre Moscova - în zonele de lupta în estul separatist al Ucrainei.

"Am observat ca toate partile erau pregatite în vederea unei dezescaladari a crizei din Ucraina", a declarat marti ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, la finalul unei întalniri cu omologii sai rus Serghei Lavrov si polonez Radoslaw Sikorski la Sankt Petersburg, în Rusia. "Nu spun ca am gasit deja o solutie la criza, însa escaladarea a lasat loc unei noi atmosfere", a adaugat Steinmeier. "Vedem luminita de la capatul tunelului", a apreciat el.

Dosarul energetic afecteaza relatiile dintre Moscova si Bruxelles, care a obligat Bulgaria sa intrerupa lucrarile de constructie la gazoductul South Stream. Condus de catre gigantul rus Gazprom si grupul energetic italian Eni, proiectul South Stream urmeaza sa asigure legatura intre Rusia si Bulgaria via Marea Neagra, ocolind Ucraina, dupa care sa continue catre Grecia si Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia si Austria.

"Bruxelles-ul este ghidat de dorinta de a pedepsi, de a se razbuna", a denuntat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, dupa o intalnire cu omologul sau finlandez, Erkki Tuomioja. "Recent, am auzit la Bruxelles ca negocierile asupra South Stream vor fi inghetate atata timp cat Rusia nu va recunoaste autoritatile de la Kiev. Considerati ca asa ceva este constructiv?", a spus seful diplomatiei ruse, care, intre altele, a apreciat drept "contraproductiva" extinderea NATO spre Est.